BiH

Na Planinskom dobru u Nevesinju ugroženi i radnici i životinje

Na Planinskom dobru u Nevesinju ugroženi i radnici i životinje
Na Planinskom dobru u Nevesinju ugroženi i radnici i životinje

NEVESINJE - Stanje na Planinskom dobru u Nevesinju, gdje su u tri farme bila zametena četiri radnika i 1.000 grla goveda, i dalje je teško, iako je u noći sa subote na nedjelju probijen put do dvije farme, dok je treća, u kojoj su dva radnika sa oko 250 junica i 400 ovaca i dalje zavijana.

Milorad Pikula, direktor Planinskog dobra u Nevesinju, rekao je da je neizvjesno kada će moći doći do te treće farme i naglasio da je stanje na Planinskom dobru još alarmantno, te da je pričinjena šteta neviđenih razmjera.

"Uspjeli smo se probiti do dvije farme muznih krava i pomusti jedan dio, a ostala je još jedna farma do koje se nismo mogli probiti, niti trenutno ima bilo kakvog načina da se probijemo", rekao je Pikula i dodao da se u trećoj farmi nalaze dva radnika, koji su bili čuvari.

Istakao je da je u toj farmi ostalo malo kabaste hrane, sijena, slame i vode, te da su time hranili stoku.

Do sada prosuli 25.000 litara mlijeka nakon muže krava

"Tako da je tu nešto bolje stanje nego na ove dvije farme, gdje su muzne krave", rekao je Pikula i dodao da su do sada prosuli 25.000 litara mlijeka nakon muže krava, te da imaju dva uginuća, gdje stradaju najkvalitetnija grla i to od upale vimena.

Pikula je naveo da sve što dalje budu muzli moraju prosipati, jer imaju skladište samo za dva dana.

"Da se probijemo do ove dvije farme pomogla nam je opština i Civilna zaštita, a direktno se u pomoć uključivao i ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo", kazao je Pikula i dodao da je problem što nema dovoljno mehanizacije, koja bi probila smetove, te ponovio da nemaju putnu komunikacju, jer su zbog velikih snejžnih nanosa odsječeni od Mostara i Gacka.

Inače, Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS u subotu je zamolilo sve nadležne službe da pomognu Planinskom dobru u Nevesinju, jer krave nisu mužene, hranjene ni pojene, što može da izazove katastrofu, kako ekonomsku, tako i ekološku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije