BiH

Na dnevnom redu Komisije za državnu imovinu i lokacija sa 800 kuća

Na dnevnom redu Komisije za državnu imovinu i lokacija sa 800 kuća
Na dnevnom redu Komisije za državnu imovinu i lokacija sa 800 kuća

BANJALUKA - Komisija za državnu imovinu Bosne i Hercegovine, nakon nekoliko godina zastoja u radu i nemogućnosti postizanja dogovora, najvjerovatnije će se sastati polovinom maja.

Na toj sjednici trebalo bi da bude odlučeno o izuzimanju nekoliko lokacija koje su po osnovu odluke visokog predstavnika pod zabranom raspolaganja.

Kako nezvanično saznajemo, na dnevnom redu o izuzimanju zemljišta pod zabranom raspolaganja moglo bi se naći nekoliko lokacija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a među njima i one na kojima su izgrađene stotine kuća.

"U Tesliću na jednom takvom području izgrađeno je 800 stambenih jedinica i veoma je bitno da donesemo odluku o izuzimanju te lokacije od zabrane raspolaganja kako bi ljudi i vlasnici tih objekata mogli uknjižiti imovinu na sebe", objasnio je Nikola Kovačević, član Komisije za državnu imovinu BiH.

Još jedna od lokacija koja bi mogla biti izuzeta od zabrane je i ona u Trebinju gdje je sredstvima iz pretpristupnih fondova planirano građenje zgrade za pravosudne institucije.

Inače o problemima u radu Komisije za državnu imovinu nedavno je bilo riječi i na sjednici Savjeta ministara BiH, koji je zadužio predsjedavajućeg Komisije da sve odluke o izuzimanju zabrane odmah dostavi Pravobranilaštvu BiH i nadležnom sektoru u Ministarstvu finansija i trezora kako bi se preduzele aktivnosti na uknjižavanju imovine BiH.

Na ovoj sjednici zaduženo je Ministarstvo pravde da izvrši analizu sastava Komisije, zastupljenosti institucija u Komisiji kao i broja članova te da pripremi izmjene i dopune Odluke o osnivanju Komisije za državnu imovinu, nakon čega bi Savjet ministara BiH izvršio imenovanje članova Komisije.

"Zaključeno je da je potrebno održati sastanak sa visokom predstavnikom i njegovim timom, nakon čega će biti kreiran i stav po pitanju eventualne mogućnosti izuzimanja od privremene zabrane raspolaganja državnom imovinom", rekli su u Savjetu ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije