BiH

Na području Rogatice uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratni zločin

Na području Rogatice uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratni zločin
Na području Rogatice uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratni zločin

SARAJEVO - Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji se nalaze na terenu gdje koordinišu rad policijskih službenika, uhapšeno je pet osoba osumnjičenih u dva predmeta za ratne zločine Tužilaštva BiH.

U okviru jednog predmeta uhapšeni su Božidar Perišić zv. "Boban“ rođen 07.01.1962. u Rogatici i Vinko Zoranović zv. „Joja“ rođen 05.11.1965. u Rogatici.

U okviru drugog predmeta uhapšeni su Dragan Lubarda, zv. „Lube“, rođen 27.08.1956 u Rogatici, Zoran Ilić, rođen 25.10.1968. u Rogatici i Milisav Ikonić, rođen 25.06.1959. u Rogatici.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici Rogatičke brigade vojske RS, tokom juna i jula 1992. godine, počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz naselja Gračanica u Rogatici.

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni počinili su progone, ubistva najmanje 15 osoba, silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, mučenja, zlostavljanja i druge oblike nanošenja teške patnje žrtvama.

Ovi predmeti, između ostalog, odnose se na teške ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava, što je definisano kao jedan od prioriteta Tužilaštva BiH u kažnjavanju seksualnog nasilja u ratnim sukobima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije