BiH

Na pomolu milionska šteta, Strabag tužio BiH zbog mosta kod Svilaja

Na pomolu milionska šteta, Strabag tužio BiH zbog mosta kod Svilaja
Na pomolu milionska šteta, Strabag tužio BiH zbog mosta kod Svilaja

BANJALUKA - Zbog neodgovornosti vlasti u Sarajevu i nepoštovanja Ugovora sa austrijskom kompanijom Strabag o izgradnji mosta na Savi , BiH bi mogla bespovratno da izgubi milione maraka.

Strabag je tužio BiH pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu tražeći odšetu od blizu pet miliona maraka. Austrijanci su izračunali da im je tolika šteta nanesena zbog neuspjelog pokušaja izgradnje mosta preko Save kod Svilaja.

Pompezno najavljeni projekat izgradnje mosta preko Save kod Svilaja propao je a da se mastilo na Ugovoru o izgradnji nije ni osušilo. Austrijska kompanija Strabag je 2011. tužila BiH jer nije na vrijeme uvedena u posao, a sada traže milionsku odštetu. Bh. strana vansudskom nagodbom nastoji da izbjegne neizvjestan arbitražni proces.

Zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Saša Dalipagić izjavio je u aprilu ove godine da će u Savjetu ministara prvo vidjeti da li će Strabag pristati na vansudsku nagodbu, a bili bi, kaže, zadovoljni kada bi prošli sa osnovnim dugom bez kamata od 642.000 evra.

Tragično je da građani BiH plaćaju greške izabranih bh. zvaničnika, a još tragičnije što izgradnja mosta nije ni počela. U Tužilaštvu BiH potvrđeno nam je da istražuju odgovornost za propali posao sa Strabagom.

"Meni se čini da su propusti rezultat nesavsjenog poslovanja tadašnjeg ministra i da bi bilo krajnje vrijeme da neko odgovora za nastalu štetu", rekao je Momčilo Novaković, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog vijeća PS BiH.

Hanka Vejzović, zamjenik predsjednika Komisije za saobraćaj i komunikacije PS BiH iz DF-a ističe da će se dug morati platiti.

"Oostaje da se vidi ko je kriv. Slučaj datira iz prošlomandatnog saziva Savjeta ministara, dakle iz vremena ministra Damira Hadžića, a riječ  je, po svemu sudeći, o kriminalu", kaže Vejzović.

Strabag je tužio i Hrvatsku koja je sa BiH bila naručilac izgradnje mosta koji bi spojio dvije obale Save kod Svilaja. Hrvati su se nagodili i Austrijancima isplatili više od milion maraka, ali sada taj novac sudski potražuju od BiH koju krive za propast posla sa Strabagom.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković je mišljenja da stvari treba rješavati dijalogom, a nikako sudskim sporovima. To je, kaže , zadnje što ostaje.

Taktiziranje hrvatskog ministra i ne čudi jer konzorcij dvije kompanije Hering iz Širokog Brijega i Vijadukt iz Hrvatske ima najozbiljnije šanse da dobije posao izgradnje mosta preko Save kod Svilaja. Iako je njihova ponuda od 48 miliona maraka za 10 miliona veća u odnosu na prošlog izvođača austrijski Strabag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije