BiH

Na proljeće tender za izgradnju mosta na Savi

Na proljeće tender za izgradnju mosta na Savi
Foto: Foto: Velibor Tripić | Na proljeće tender za izgradnju mosta na Savi

GRADIŠKA - Najdalje na proljeće naredne godine Hrvatska će obezbijediti građevinsku dozvolu za most na Savi kod Gradiške, nakon čega će biti raspistan tender za izbor izvođača, a već krajem 2018. godine konačno bi mogli početi i radovi na ovom projketu.

Ovo je istaknuto tokom juče održanog sastanka zvaničnika Hrvatske, BiH i RS, koji je održan u Gradišci, a na kojem je dogovoreno i formiranje operativne radne grupe, koja treba da pripremi tendersku dokumentaciju i koja će se sastati već polovinom narednog mjeseca.

"Danas je potvrđeno da Hrvatska stoji iza ovog projekta", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, dodajući da tokom sastanka nije bilo razmimoilaženja te da je urađeno sve ono što je dogovoreno na sastanku održanom prošle godine u Zagrebu.

Procijenjena vrijednost projekta izgradnje mosta na Savi, koji je, kako kaže Tomislav Mihotić, državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Hrvatska stavila na čelo prioriteta je oko 64 miliona evra. Sam most koštaće nešto malo više od 23 miliona evra, a ostalo se odnosi na pristupne puteve, za koje će Hrvatska morati izdvojiti oko 40 miliona evra. Sredstva od oko 11 miliona evra BiH je već obezbijedila, dok Hrvatska uz građevinsku dozvolu radi na tome da obezbijedi novac.

"Najvjerovatnije će to biti sredstvima od evropskih fondova i to 85 odsto, a ostatak će biti iz kredita EIBa, koji je otvoren Vladi Hrvatske", rekao je Mihotić, naglašavajući da je kroz program četvorogodišnje gradnje cesta most na Savi uz još tri projekta stavljen kao prioritet.

On kaže da je realno da do proljeća iduće godine imaju građevinsku dozvolu i onda puste tender, te da se nada da do kraja godine započnu radovi na ovom projektu.

Operativna radna grupa, koja treba da se sastane 12. jula, treba da paralelno s procedurama u vezi s građevinskom dozvolom radi na pripremi tenderske dokumentacije. Cilj je da do kraja godine bude usaglašena ta dokumentacija i da odmah nakon što Hrvatska izda građevinsku dozvolu bude raspisan tender.

"Ovo je jedan od top projekata za Hrvatsku i samim tim su stvorene sve pretpostavke da se može krenuti u realizaciju", rekao je Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Uz most i industrijska zona

Uporedo s izgradnjom mosta, opština Gradiška planira izgradnju poslovne zone koja bi se prostirala na oko 370 hektara i koja bi se praktično nalazila na samoj granici.

"Kako se bude gradio i radio most, gledaćemo da raste i da se gradi poslovna zona", rekao je Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika opštine Gradiške.

On je rekao da će izgradnja mosta na Savi mnogo značiti za sve stanovnike Gradiške, ali i putnike koji zbog malog kapaciteta sadašnjeg mosta i graničkog prelaza čekaju u kolonoma od po nekoliko kilometara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije