BiH

Na računu Fonda više od 20 miliona KM

Na računu Fonda više od 20 miliona KM
Na računu Fonda više od 20 miliona KM

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je večeras da svi koji žele da vide koliko je ko uplatio pomoći Republici Srpskoj za sanaciju štete izazvane majskim poplavama, mogu to da vide na sajtu Vlade Srpske gdje je iskazana svaka pojedinačna uplata.

"Tamo nećete naći uplate o kojima govore neodgovorni pojedinci iz međunarodne zajednice", istakao je Tegeltija, komentarišući informacije koje plasiraju pojedine ambasade u BiH o stotinama miliona KM pomoći stranih donatora za sanaciju posljedica poplava, a da vlasti u BiH, navodno, nisu sposobne da ih iskoriste.

Prema njegovim riječima, apsolutno su netačne informacije o uplati bilo kakvih sredstava te vrste i tog iznosa na račun Vlade Srpske, ali i Vlade Federacije BiH".

Tegeltija je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da nesreću koja se dogodila u vezi sa poplavama, pojedinci u BiH pokušavaju da zloupotrijebe u predizborno vrijeme, kao i da je Vlada Srpske da bi spriječila manipulacije, otvorila samo jedan račun na koji su se mogla uplatiti sredstva za pomoć poplavljenima, bez obzira da li su sredstva dolazila iz inostranstva ili iz zemlje.

Prema njegovim riječima, jedino je Vlada Srbije uplatila značajniji iznos sredstava - milion evra i sama se opredijelila za dva projekta koja će finansirati iz tih sredstava i taj proces je u toku.

"Ovu neodgovornu gospodu koja u BiH širi laži, pozivam da dođu da im vratimo svaku marku, vratićemo im pet puta više nego što su uplatili", dodao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da, nažalost, donatorske konferencije, pojedinim međunarodnim predstavnicima služe za ličnu afirmaciju, ali da postoje i međunarodne organizacije koje su zajedno sa Vladom Srpske mnogo toga uradile na saniranju posljedica štete od poplava.

On je kao dobar primjer naveo UNDP-a, koji je značajan dio sredstava uložio u sanaciju školskih objekata, te napomenuo da donatori sami biraju objekte koje će svojim sredstvima obnoviti, kao i izvođače radova.

Tegeltija je zahvalio donatorima koji su radili zajedno sa Vladom Srpske i izrazio nadu da će ta saradnja biti nastavljena u ovim projektima.

Govoreći o tome iz kojih sredstava se finansira sanacija štete u Srpskoj, Tegeltija je rekao da je pomoć ugroženom stanovništvu obezbijeđena prvo putem platnih kartica, kako bi sami radili na sanaciji svojih objekata.

"Do sada je izdato više od 20.000 platnih kartica, više od 80 miliona KM i najveći dio su građani već utrošili za svoje potrebe", dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, uložen je ogroman dio sredstava u poljoprivredu, oko 10 miliona KM za sanaciju putne infrastrukture.

"Sve što smo do sada potrošili bilo je iz sredstava za pomoć od poplava i iz budžeta Srpske. Još nisu počela da se koriste sredstva iz Fonda solidarnosti, koja svaki dan prikupljamo. Danas na računu Fonda ima više od 20 miliona KM", naveo je Tegeltija.

On je dodao da će u oktobru stići prve fakture za naplatu preduzeća koja su isporučila robu, a za isplatu će biti iskorištena sredstva Fonda solidarnosti.

Govoreći o nedavnom susretu sa ministrom finansija Srbije, Tegeltija je rekao da je na sastanku bilo riječi o troškovima Srpske i Srbije u vezi sa poplavama, o mjerama fiskalne konsolidacije, kao i o pitanju saosiguranja osiguravajućih društava.

On je naveo da je razgovarano o projektima iz raznih oblasti - infrastrukture, bezbjednosti od elementarnih nepogoda, energetike, turizma, kulture, sporta...

Posebno se razgovaralo o osposobljavanju robe iz Srpske i Srbije za rusko tržište i zaključeno je da su obje strane spremne, ali su problem količine, koje nisu dovoljne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije