BiH

Na redu odluka o projektima u BiH

Na redu odluka o projektima u BiH
Na redu odluka o projektima u BiH

BANJALUKA - Austrija će 1. marta zvanično od Njemačke preuzeti pripreme na organizaciji narednog balkanskog samita, koji će biti održan 27. avgusta u Beču.

Prema riječima Jensa Vagnera, prvog sekretara njemačke ambasade u Sarajevu, tokom proteklog ljeta je u Berlinu tokom pripreme samita koji je predvodila Angela Merkel, njemački savezni kancelar, dogovoreno da će naredni samit organizovati Austrija.

"Sigurno je da će jedna od važnijih tema za Austriju biti podvlačenje međubilansa i odlučivanje koje projekte koji su dogovoreni u Berlinu treba dalje nastaviti, a koje bi možda trebalo ukinuti", rekao je on.

Pojasnio je i da je predviđeno da do 2018. godine bude svake godine po jedna konferencija, čime bi ujedno došlo i do prisjećanja na četiri godine Prvog svjetskog rata.

Iz austrijske ambasade u Sarajevu nismo dobili odgovore o ovoj temi, ali neki od projekata o kojima će se odlučivati, a koji će se dijelom provoditi u BiH su željeznički i putni koridor Vc, završetak saobraćajnice Foča - Hum u Crnoj Gori, modernizovanje i obnova luke u Brčkom, proširenje plovnog koridora na Savi između Brčka i Siska, kao i jadransko-jonski autoput koji će prolaziti kroz Hrvatsku, BiH kod Neuma i Crnu Goru, s tim da tačna trasa puta još nije usaglašena.

Jedan od važnijih projekata povezivanja ljudi je proširenje omladinskih mreža u regionu, a čiju je inicijativu podnijela Srbija, zajedno s Albanijom.

Ideja je da same zemlje regiona preuzmu vodeću ulogu u realizaciji ovih projekata, a da EU, Njemačka i druge zemlje Evrope budu spremne pomoći u slučaju potrebe.

Tokom njemačkog predsjedavanja inicijativom urađene su pripremne aktivnosti čiji je dio bilo uspostavljanje saradnje između njemačkih privrednih komora i biznismena sa komorama i biznismenima u našem regionu.

Ideja za organizovanje samita usaglašena je s namjerom da se region zapadnog Balkana podstakne na saradnju, a jedno od ključnih polja će biti energetsko povezivanje i izgradnja potrebne infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije