BiH

Na snimku Dudaković naređuje ubijanje zarobljenika

Na snimku Dudaković naređuje ubijanje zarobljenika
Na snimku Dudaković naređuje ubijanje zarobljenika

BANJALUKA - Radio-televizija RS objavila je juče poslije podne snimku za koju tvrdi da prikazuje zločine Petog korpusa Armije BiH i generala Atifa Dudakovića kako naređuje strijeljanje ratnih zarobljenika.

Na snimci se vidi Atif Dudaković kako izdaje naređenje da ubiju dvojica vojnika koji su vjerovatno pripadnici vojske Fikreta Abdića.

RT RS dalje tvrdi da je snimak nastao 6. jula u selu Izačići u sjeverozapadnoj Bosni.

Na početku snimka se vidi grupa vojnika Armije BiH koji uzvikuju "Alahu ekber", a među njima se vidi i Dudaković. Nakon toga se vidi snimak zarobljenog vojnika u vojnom kamionu kojeg udaraju vojnici Armije BiH. Sljedeća scena pokazuje Dudakovića koji pita gdje su zarobljenici i uzvikuje da se "pobiju na licu mjesta". Slijedi scena tek ubijenog vojnika kojeg vojnici Armije BiH nekud nose. Nakon toga jedan vojnik govori da mu je "drago da su krmad pobijena".

Dudaković, vidno raspoložen, hvali vojnika koji je "izvršio zadatak", govori da je "film završen" i da je on "glavni režiser". Očigledno je bio svjestan da je cijeli događaj snimljen.

Srna navodi da je Hamdiju Abdića zvanog Tigar Opštinski sud u Bihaću prije više od 24 mjeseca osudio na kaznu zatvora od dvije godine, ali ne za ratni zločin, već za poslijeratno razbojništvo, te da tu kaznu još ne izvršava.

Srna kaže da operativcu prikazanom na snimci Mehuri Selimoviću u Sudu BiH traje postupak, ali ne za ubistvo, već za zatvaranje i tjelesno maltretiranje zarobljenika u zatvoru "Luke" u kasarni "Adil Bešić" u Bihaću.

Ukoliko se utvrdi vjerodostojnost snimka, to bi mogao biti najdirektniji dokaz da je Dudaković lično naređivao ubijanje ratnih zarobljenika.

Protiv Dudakovića su zbog zločina Armije BiH nad Srbima prije tri godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić i premijer RS Milorad Dodik, ali do danas iz Odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH nije saopšteno da li je istraga otvorena i ako jeste dokle se u istrazi stiglo.

Snimak: http://lat.rtrs.tv/av/player.php?id=117&x=0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije