BiH

Načelnička mjesta za SDA, SDS, SNSD i HDZ BiH

Načelnička mjesta za SDA, SDS, SNSD i HDZ BiH
Načelnička mjesta za SDA, SDS, SNSD i HDZ BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - SDA, SDS, SNSD i HDZ BiH imaće predstojeće četiri godine najviše opštinskih načelnika u državi, pokazuju preliminarni podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH, nakon lokalnih izbora, održanih u nedjelju.

"Od 138 načelničkih mjesta u BiH, prema nepotpunim preliminarnim rezultatima, SDA je osvojila 34, SDS 25, SNSD 18, HDZ BiH 13, SDP BiH 11, HDZ 1990 tri, DNS i SBB BiH po dva, a po jedno načelničko mjesto 30 drugih političkih subjekata", rekao je danas Branko Petrić, predsjednik CIK BiH.

Prema njegovim riječima, broj nevažećih listića na nivou BiH iznosio je oko 5,5 odsto. Kaže da će CIK ovome "posvetiti dužnu pažnju i ispitati razloge tolikog broja nevažećih listića".

Petrić je istakao da rezultati ne sadrže glasove 10.709 lica koja su imala pravo da glasaju u odsustvu, 37.359 birača koji glasaju putem pošte, oko 2.000 koji su glasali putem mobilnih timova i 1.529 nepotvrđenih listića.

Dodao je da je na osnovu rezultata sa 54 odsto obrađenih biračkih mjesta na glasanju za Skupštinu Brčko distrikta, koalicija SNSD-DNS osvojila 16 odsto glasova, SDS 15 odsto, koalicija SP-DP 11 odsto, SDP BiH 9,6 odsto, HDZ BiH 9,5; HSS 6,8; SBB 6,7; SDA 6,34; koalicija PDP-SNS 6,33, a SBiH 4,2 odsto glasova.

Upitan kada će biti poznati rezultati koji se odnose na glasove iz FBiH za Srebrenicu, Petrić je kazao da se svi glasovi koji dolaze poštom i gdje je glasano u odsustvu zajedno broje, te da će ih zajedno prezentirati kada budu poznati, ali da ne može kazati kada će to da se dogodi.

Irena Hadžiabdić, član CIK BiH, rekla je da je Komisija do ponoći na dan izbora primila 16 prigovora koji su u njenoj nadležnosti, a koji su se odnosili na korištenje sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače.

"Opštinske izborne komisije primile su oko 80 prigovora koji se odnose na kršenje izborne šutnje i na povrede na biračkim mjestima ili tokom brojanja glasova", rekla je Hadžiabdićeva.

Poznato je da je Slobodan Gavranović novi gradonačelnik Banjaluke, a po svemu sudeći, SNSD, čiji je on član, imaće i skupštinsku većinu. Svi glasovi ni juče nisu bili prebrojani, ali prema onim koji jesu, kandidati SNSD-a su osvojili 30,76 odsto glasova, a slijede kandidati SDS-a (10,57 odsto) i DNS-a (10,14 odsto).

Kandidati PDP-a osvojili su 9,94 odsto glasova u Banjaluci, DP-a 8,71, a NDS-a 5,02 odsto. Shodno tome, nezvanično se spominje da je SNSD osvojio 11 odborničkih mjesta u Banjaluci, a DNS i SDS po četiri. SNSD će, inače, širom RS imati veliki broj  opštinskih odbornika.

O potencijalnim koalicijama u Banjaluci i dalje nema zvaničnih stavova. Đorđe Umićević, nosilac liste SDS-a za Skupštinu grada Banjaluka, kaže da je o tome još rano govoriti, dok Dragoljub Davidović, odlazeći gradonačelnik Banjaluke, koji je i član IO SNSD-a, kaže da je sigurno da će biti pravljena koalicija s određenim političkim partijama.

"Koje će to partije biti, vidjećemo. U svakom slučaju postoje partije sa kojima ćemo koalirati. Želim čestitati onima koji su pobijedili, prije svega gospodinu Gavranoviću. U Banjaluci je ostvaren dobar rezultat, sad ostaje da se vidi koliko ćemo odbornika imati. Kada je broj odbornika u pitanju, naš cilj je bio skupštinska većina", kaže Davidović.

Zna se i da će gradonačelnik Prijedora ostati Marko Pavić (DNS), koji je, prema jučerašnjim podacima, osvojio naklonost 49,57 odsto birača, dok je Drago Tadić iz SNSD-a imao 30,22 odsto, a Borislav Bojić, kandidat SDS-a, dobio je nešto više od 20 odsto glasova. Kada su u pitanju glasovi za prijedorske odbornike, raspodjela je slična kao i za gradonačelnike.

"Prema preliminarnim rezultatima, DNS je osvojio 7.350 glasova za Skupštinu grada Prijedora, SNSD 4.600, a SDS 3.042", rekao je Željko Škondrić, predsjednik Gradske izborne komisije Prijedora.

Potpuni rezultati lokalnih izbora u Bijeljini do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nisu objavljeni, jer je u prekidu bio sistem veza.

"Došlo je do prekida sistema veza između bijeljinske Gradske izborne komisije  i CIK BiH ", objašnjava Žiko Krunić, predsjednik GIK Bijeljina.

No, poznato je da će na čelu Bijeljine ostati Mićo Mićić, član SDS-a, koji je iza sebe po broju glasova "ostavio" Miroslava Milovanovića (SNSD), a treća "pozicija" pripala je nezavisnom kandidatu Damjanu Pajiću.

Poslije deset godina provedenih na mjestu načelnika opštine, sa osvojenih 24.650 glasova, Obren Petrović (SDS) postao je prvi gradonačelnik tog grada. SDS-ova odbornička lista za Skupštinu Doboja osvojila je najveći broj mandata. Ta stranka dobila je povjerenje 14.634 glasača, odnosno 33 odsto, a SNSD-u je pripalo 9.928 glasova, odnosno 22 odsto birača.  Pored te dvije partije, odbornike u Skupštini grada Doboja imaće i DNS, SDP BiH, SP, NDS, SDA i Lista za Doboj, koju čine SBiH, HSS, NHI i NSP.

Nakon burne izborne noći, u Trebinju su se jutros strasti već uveliko stišale, pa se poslije preliminarnog objelodanjivanja imena Slavka Vučurevića (kandidat koalicije "Zajedno za Trebinje") kao prvog gradonačelnika Trebinja nastavilo prebrojavanje glasova za Skupštinu grada, za koju je najviše mandata dobio SNSD - devet odborničkih mjesta.

"Pojedinačno smo najjača partija po pitanju Gradske skupštine, u kojoj za sada imamo devet odbornika, a postoji mogućnost da dobijemo i deseti, pa smo time veoma zadovoljni", kaže Zdravko Butulija, portparol SNSD-a, te dodaje da za buduće koalicije ipak treba sačekati na konačne rezultate.

Vučurević, predsjednik GO PDP i novi gradonačelnik Trebinja, koga je za tu funkciju podržalo još deset partija koje su u prethodnom skupštinskom sazivu bile opozicione, tvrdi da u budućem sazivu trebinjske skupštine očekuju "glatku većinu". Kaže da će njegova partija ići sa svim onim strankama i pojedincima koji vole Trebinje i nisu protiv Trebinja.

Inače, SDS je osvojio načelnička mjesta u Prnjavoru, Petrovu, Loparama, Ugljeviku, Tesliću, Bratuncu, Sokocu... SNSD je osvojio načelnička mjesta u Novom Gradu, Laktašima, Derventi, Brodu, Vukosavlju, Modriči, Mrkonjić Gradu, Zvorniku...

Načelničko mjesto u Kozarskoj Dubici osvojila je koalicija koju čine SDS, PDP, DNS, SRS RS, u Gradišci koalicija SDS, PDP i pet neparlamentarnih stranaka, dok je Koalicija "Zvono", u čijem sastavu su PDP, NSP, SRS RS i SNS, osvojila načeničko mjesto u Srpcu.

Prema nezvaničnim podacima, u Foči je načelničko mjesto pripalo koaliciji koju čine SDS i SNSD, a u Petrovcu koaliciji SNSD-SP. Kome će prispasti načelnička pozicija Srebrenice još  se ne zna. Neposredno pred zaključenje ovog broja "Nezavisnih" Vesna Kočević, kandidat Koalicije za RS za načelnika Srebrenice, bila je u prednosti u odnosu na protivkandidate Ćamila Durakovića i Radojicu Ratkovca.

Sa druge strane, SDA će u osam od 12 opština u ZDK imati svoje načelnike. Nikad bolji rezultat na lokalnim izborima, u SDA smatraju pobjedom kvalitetnih programa, kadrova, ali tvrde, i greškama glavnih konkurenata SDP-a i SBB-a koji u tom kantonu čine parlamentarnu većinu.

 "SDA ima načelnička mjesta u svim većim gradovima kantona, Zenici, Kaknju, Zavidovićima, Tešnju, Visokom, Maglaju, Varešu i Olovu. SDA je osvojila 56.000 glasova za opštinska vijeća, što je za 10.000 više nego SDP i SBB zajedno", kaže Mirsad Zaimović, predsjednik KO SDA ZDK.

Kandidat SDP BiH za načelnika opštine Tuzla Jasmin Imamović ponovo je izabran za načelnika te opštine, jer je na lokalnim izborima pobijedio sa osvojenih 56,30 odsto glasova, nezvanični su podaci tuzlanske Opštinske izborne komisije. Kandidat SDA za načelnika opštine Tuzla Adi Rifatbegović dobio je povjerenje 17 odsto glasača. Na trećem mjestu je nezavisni kandidat za ovu funkciju Zlatko Berbić.

Prema broju osvojenih odborničkih mandata za lokalnu skupštinu, SDP BiH dobio je najviše glasova, slijede SDA, SBB, NSRzB i ostale.

SNSD i Dodik ključni faktori

SNSD i lider te stranke Milorad Dodik ostaju ključni faktor u RS iako su protekli lokalni izbori pokazali da više neće biti tako dominantni, ocijenio je politički analitičar Đorđe Vukadinović.

On je dodao da su lokalni izbori u RS važan test na polovini puta do sljedećih opštih izbora, u kojima će SNSD i dalje biti centralna politička snaga, ali ne tako dominantna kao ranije.

Predrag Simić, politički analitičar, ocijenio je da preliminarni rezultati lokalnih izbora u RS ne pokazuju suštinski zaokret u odnosu prema bitnim pitanjima na kojima počiva RS, niti utiču na ukupan položaj RS.

Komentarišući preliminarne rezultate u FBiH, gdje je najviše načelničkih pozicija pripalo SDA, Simić je rekao da se u vrijeme krize birači okreću partijama koje prepoznaju kao nosioce nacionalnih ciljeva.

Analitičar Čedomir Antić smatra da na proteklim lokalnim izborima u RS nema pobjednika.

Prva načelnica sa maramom

Nova načelnica opštine Visoko, ekonomistica Amra Babić (43) prva je maramom pokrivena načelnica u Evropi.

Samohrana majka troje djece, do 4. juna bila je ministar finansija ZDK, kada je smijenjena uspostavom parlamentarne većine SDP-SBB-HDZ-NSRzB. Bila je jedina žena koju je SDA kandidovao na proteklim izborima za načelničko mjesto.

"Ovo mi je velika moralna satisfakcija i povratak nakon tog 4. juna. Svjesna sam svog specifikuma, ali radit ću odgovorno, sistematično, na dobrobit i u interesu svih građana Visokog. Specifično je i to da se SDA u odgovornim vremenima, kada je trebalo vratiti povjerenje građana, odlučila mene kandidovati za načelnicu Visokog. Moj izbor i uopšte rezultat izbora u ZDK su poruka građana da oni u teškim trenucima daju povjerenje kandidatima SDA, jer su u nas sigurni", izjavila je Babićeva.

Đokić: Rezultati optimistični

Petar Đokić, predsjednik SP-a, ocijenio je optimističnim izborne rezultate ove stranke.

"SP bilježi trend rasta popularnosti i podrške naroda, odnosno naših birača", rekao je Đokić, dodajući da će SP imati odbornike u 12 opština RS i četiri opštine FBiH u kojima ih do sada nije imala.

"Ovi izbori su prilika da mnogi izvuku pouke - i pobjednici i oni koji su izgubili", rekao je Đokić.

Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a, ocijenio je da se nakon lokalnih izbora politička slika u RS promijenila iz temelja te najavio da će PDP biti značajan faktor u lokalnoj vlasti.

Nevažeći listići

Neum - 25

 Brod, Čapljina - 10

Donji Vakuf - 9,5

Bosansko Grahovo - 13

 Laktaši - 9

Prijedor, Drvar - 8

BiH, ukupno - 5,5

Napomena: Brojke su izražene u procentima

Incko: Vrijeme da se prione na posao

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, po okončanju opštinskih izbora u BiH izjavio je da je sada,  kada su građani odlučili koga žele na čelu svojih lokalnih zajednica, vrijeme da se prione na posao.

"Svaka opština u ovoj zemlji ima mnogo problema koji moraju biti riješeni što je prije moguće", rekao je Incko.

On je pozvao lidere na svim nivoima i političke stranke da iskoriste predstojeći period i ukazanu priliku kako bi se pozabavili stvarnim temama koje se tiču građana, kao što su zapošljavanje, ekonomija i evroatlantske integracije.

Prigovori

16 - u nadležnosti Komisije CIK-a

80 - primile opštinske izborne komisije

Broj načelničkih i gradonačelničkih pozicija

(preliminarni rezultati)

SDA                                                                                                                                34

SDS                                                                                                                                 25

SNSD                                                                                                                              18

HDZ BiH                                                                                                                         13

SDP BiH                                                                                                                          11

HDZ 1990                                                                                                                         3

DNS                                                                                                                                  2

SBB BiH                                                                                                                            2

Ostalih 30                                                                                                                      po 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije