BiH

"Nacional": OBA vodi specijalni rat protiv Hrvatske i Hrvata u BiH

"Nacional": OBA vodi specijalni rat protiv Hrvatske i Hrvata u BiH
Foto: Ilustracija | "Nacional": OBA vodi specijalni rat protiv Hrvatske i Hrvata u BiH

ZAGREB - Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i spoljne politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, piše hrvatski list "Nacional" koji je, kako se navodi, dobio uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

"OBA bi nominalno trebala da štiti interese BiH, uključujući sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Međutim, izvještaji te službe bude ozbiljnu sumnju u to da nije uvijek tako, već se OBA zloupotrebljava za afirmaciju političkih interesa i agende Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. OBA nije jedina institucija u BiH kojoj se pripisuje da se, u najmanju ruku povremeno, zloupotrebljava za političke interese jedne stranke i jednog naroda", piše "Nacional" u tekstu pod naslovom "Špijuni iz BiH prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i preduzetnike".

Hrvatski sedmični list u novom broju objavljenom danas navodi da se Izetbegović sve češće spominje u hrvatskoj javnosti, a izvještaji OBA rasvjetljavaju određene nepoznate procese i metode u provođenju "bošnjačke politike koju Bakir Izetbegović javno afirmiše".

U tekstu se dodaje da Izetbegović zloupotrebljava OBA, te da njegov politički angažman, iz ugla Hrvatske, treba gledati šire od tema islamske radikalizacije i pokušaja proizvodnje napetosti uoči najavljenog početka gradnje pelješkog mosta.

"Nacional" tvrdi da OBA špijunira hrvatske firme i prisluškuje telefonske razgovore određenih ljudi iz poslovnog svijeta, te da to najjasnije pokazuje dokument OBA od 27. februara u kojem je riječ o dokapitalizaciji Rudnika boksita Posušje.

Prema navodima ovog lista, OBA je zainteresovana i za izvještaje privrednih dešavanja u Hrvatskoj, posebno za ona koja mogu uticati na privredni život unutar BiH.

Jedan od ciljeva, navodi se u tekstu "Nacionala", jeste želja da se podijele Hrvati u BiH i da se tako stvori klima opšte korumpiranosti hrvatskih političkih predstavnika na svim nivoima vlasti u BiH i da se time pokuša "diskreditovati rješavanje hrvatskog pitanja u BiH".

"Postaje sve očitije da su Hrvati u BiH jedini iskreno zainteresovani za evroatlantsku integraciju i prozapadnu orijentaciju BiH. Republika Srpska u potpunosti se vezala uz Rusiju, dok je politika Bakira Izetbegovića naglašeno zavisna od politike Saudijske Arabije, Katara, Redžepa Taipa Erdoana i Turske koja se sve više odmiče od EU i NATO-a", navodi se u teksta.

S druge strane, navodi "Nacional", "stvaranje klime opšte korumpiranosti među Hrvatima u BiH se pripisuje Draganu Lukaču, direktoru Federalne uprave policije, koji u medijima stalno potencira da je Hercegovina dio BiH s najviše kriminala".

Prema pisanju lista, navodno postoje i neki procesi koji se odvijaju uporedo sa provođenjem specijalnog obavještajnog rata kojeg je "OBA usmjerila protiv hrvatskog političkog vođstva".

"Više izvora je ispričalo da Bakir Izetbegović pokušava pronaći osobu koja bi preuzela političko vođstvo Hrvata u BiH, a koju bi mogao kontrolisati i preko koje bi zadovoljio potrebnu kvotu Hrvata za formiranje federalne i vlasti na nivou BiH", navodi "Nacional". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije