BiH

Nagomilani problemi lome koaliciju u FBiH

Nagomilani problemi lome koaliciju u FBiH
Nagomilani problemi lome koaliciju u FBiH

SARAJEVO, MOSTAR - Šest više ili manje krupnih političkih pitanja u ovom trenutku opterećuju funkcioniranje federalne koalicije SDA - HDZ, te je veliko pitanje da li će i na koji način ove dvije ključne političke partije uspjeti da prevaziđu duboke probleme i podjele.

I posljednji sastanak lidera federalne koalicije SDA - HDZ - SBB, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića, nije rezultirao konkretnim dogovorom o načinu na koji bi se mogli prevazići postojeći problemi. Najkrupnija pitanja u odnosima dvije stranke, prema riječima Safeta Softića, potpredsjednika SDA, i dalje su izbor delegata u Dom naroda federalnog parlamenta, te izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali i potpuna blokada u radu zakonodavne vlasti u Federaciji.

Softić kaže da je SDA u protekle dvije godine bezuspješno pokušavala sa HDZ-om riješiti sva ključna pitanja, uključujući pitanje statusa Mostara i izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"I platili smo cijenu u javnosti zbog toga. A sada se na sve ovo nadovezao slučaj Stoca, pa zastoj u radu federalnog parlamenta. Dosta se problema nakupilo", kaže Softić.

Na pitanje da li ih je moguće riješiti, odgovara da jeste, ali korak po korak.

"Sada je najbitnije deblokirati rad federalnog parlamenta i riješiti pitanje Stoca. Također, moramo riješiti i pitanje provođenja presude 'Sejdić i Finci', ali na način kako je to predviđeno presudom u Strazburu", ističe Softić.

Ističe da je najteža posljedica "blokada rada državnih organa - federalnog parlamenta", zaključujući da je to nedopustivo.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a, glavni uzrok problema koji opterećuju partnerstvo dvije stranke i koaliciju vidi u pojedinim odlukama koje je SDA donijela samostalno, bez pitanja HDZ-a.

"Nadam se da ovi problemi neće trajati dugo. Međutim, svaki put kada čujemo izjave lidera stranaka onda malo dođemo u dilemu kada će biti razriješeni svi međusobni odnosi", kaže Čavara.

On, pak, smatra da i danas "tinja" sukob na relaciji Izetbegović - Radončić, a da su odnosi dodatno narušeni u julu, "pokušajem SDA da jednostrano donese pojedine odluke u Parlamentu FBiH" (između ostalog, slučaj zakona o oporezivanju kladionica. op.a.).

"U tome je suština problema i odnosa u Federaciji", zaključuje Čavara.

Politički analitičari, međutim, problem vide na drugi način.

Tako Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, smatra da je vlast u FBiH "zastala na logici ucjena: Ili će biti ovako, ili neće biti nikako".

"Osobno mislim da će se na toj konstanti i završiti mandat ove vlasti. Naime, sigurno da Čović hoće treći entitet i da koristi svoju poziciju u strukturi vlasti po principu: ili ćeš mi to omogućiti, ili vlast neće funkcionirati. S druge strane, Izetbegović zna da bi bio pometen na narednim izborima ukoliko bi pristao i na ove Čovićeve zahtjeve", kaže Kukić, zaključujući da vlast u FBiH trenutno predstavlja "lošiji dio BiH".

Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, smatra da je ovo samo nastavak krize koja traje od općih izbora 2014.

"Ključne stranke ostale su potpuno fokusirane na svoje političke interese i sve više se vode politikom inata. Možemo očekivati dalje produbljivanje haosa", zaključuje Latal.

 

Sjednica Predstavničkog doma konačno iduće sedmice

 

Predstavnički dom Parlamenta FBiH zasjedat će  29. novembra, za kada je sazvana vanredna sjednica, a dan kasnije bit će održan nastavak jedne od ranije započetih redovnih sjednica, najavljeno je jučer iz Parlamenta.

Za vanredno zasjedanje je po hitnom postupku predložena odluka o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta, a redovno dokument okvirnog budžeta FBiH za naredni dvogodišnji period. U hitnu ili redovnu parlamentarnu proceduru je upućeno i nekoliko zakona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije