BiH

Najveći migracioni pritisak na Bijeljinu, 40 mogućih prelaza

Najveći migracioni pritisak na Bijeljinu, 40 mogućih prelaza
Foto: Srna | Najveći migracioni pritisak na Bijeljinu, 40 mogućih prelaza

BIJELJINA - Na području Republike Srpske zaključno s današnjim danom evidentirana su 2.244 migranta, istaknuto je nakon drugog sastanka Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS, a koji je danas održan u Bijeljini.

Kako je poručeno, sastanak je organizovan kako bi se utvrdilo stanje u Bijeljini i Zvorniku u vezi s prilivom migranata.

Istaknuto je da je samo na teritoriji te dvije opštine zatečeno oko 1.200 migranata, a da je Bijeljina zbog svog geografskog položaja najviše izložena te da se u njoj sad nalazi oko 800 lica.

Miloš Stevanović, gradski menadžer Bijeljine, rekao je da neće biti dozvoljena izgradnja prihvatnih centara.

"Nemamo namjeru da omogućimo građenje prihvatnih centara, s obzirom na to da poštujemo zaključak Vlade u kojem je jasno navedeno da se oni ne mogu zadržavati na teritoriji RS", istakao je on. Naglašeno je da je samo na području Janje, kod Bijeljine, zbog složenog terena i brojnih puteva olakšano kretanje migranata.

"Na vodenoj graničnoj liniji, koju pokriva Policijska uprava Bijeljina, dužine oko 80 kilometara, evidentirano je oko 40 prelaza preko kojih ilegalni migranti mogu da pređu", naglasio je Dragan Jevđenić, načelnik Uprave policije MUP-a RS, dodajući da zajedno s područjem Zvornika vodena granična linija iznosi 180 kilometara, kao i da je to veoma veliki teren koji treba da se nadzire. Podsjetio je da je u junu potpisan sporazum s Graničnom policijom BiH o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i da trenutno oko 80 policijskih službenika pomaže Graničnoj policiji u nadzoru.

"Dogovorili smo se s Graničnom policijom da na području Bijeljine povećamo broj policijskih službenika koji će raditi nadzor granice i prihvatili njihov zahtjev da Republička uprava civilne zaštite ustupi policiji RS dva čamca, koja bi se koristila za nadzor granice i odvraćanje ilegalnih migranata", pojasnio je i istakao da je na sastanku zaključeno da je neophodno organizovati rad Službe za strance u Bijeljini u tri smjene, da bi se izbjegla mogućnost kretanja migranata bez nadzora, kao i da je Koordinaciono tijelo ostalo pri zaključku Vlade da na području RS nema uslova ni kapaciteta za smještaj ilegalnih migranata. Istaknuto je i da će policija RS pružiti maksimalnu pomoć kolegama iz Granične policije.

Stevanović je naveo da Gradska uprava Bijeljina sarađuje s policijom RS i da je zajednički i glavni cilj da se migrantima omogući nesmetan i brz prolazak preko teritorije RS.

"Najveći broj migranata je iz Pakistana, ali ih sve više ima i iz Irana, s obzirom na to da je Srbija liberalizovala vizni režim s tom zemljom. Bijeljina je mjesto gdje oni najviše dolaze, ali nismo u situaciji humanitarne katastrofe niti su migranti pravili bezbjednosne probleme, mada, s obzirom na to da dolazi zima, treba da se razmotri na koji način će se rješavati pitanje migranata. Gradska uprava će ustupiti policiji resurse Civilne zaštite, prije svega čamce, koji će im pomoći u radu", naveo je Stevanović, dodajući da će Bijeljina pomoći migrantima i humanitarno, u skladu sa svojim mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije