BiH

Najviše priznanje za Igora Radojičića

Najviše priznanje za Igora Radojičića
Najviše priznanje za Igora Radojičića

BANJALUKA - Skupština Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila dodijelila je predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Igoru Radojičiću priznanje počasnog člana ove organizacije.

Nakon završetka posebnog dijela Skupštine, predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović rekao je da je Radojičiću dodjeljeno najviše priznanje Organizacije zbog njegove nesebične podrške njenom radu, te pozitivnog odnosa kao predsjednika Narodne skupštine Srpske prema ovoj kategoriji stanovnika.

Mitrović je podsjetio da u regionu jedino Narodna skupština Republike Srpske ima pozitivan odnos prema ovoj kategoriji stanovnika, koji se ogleda u tome da su njihovi predstavnici članovi skupštinskog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu, kao i narodni poslanici.

Skupština Republičke organizacije uručila je priznanje i advokatu Slavici Graorac iz Banjaluke, koja je besplatno zastupala 88 porodica koje su uputile apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv BiH, jer nije odgovorila na njihove apelacije da dobiju odgovore gdje se nalaze nestali članovi njihovih porodica.

Radojičić je izrazio zahvalnost Organizaciji na dodjeljenom priznanju.

"Nastojali smo da parlament Srpske u proteklim godinama bude u stalnoj komunikaciji i rješavanju konkretnih problem ove kategorije građana", istakao je Radojičić.

On je naveo da Republička organizacija porodica poginulih im poseban status u Narodnoj skupštini Republike Srpske kroz članstvo u skupštinskom Odboru za boračka pitanja i kroz stalnu akreditaciju za prisustvo plenumu i obraćanje parlamentu Srpske.

Radojičić je podsjetio da se ove godine privodi kraju realizacija Programa trajnog stambenog zbrinjavanja više od 5.000 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

On je napomenuo da je parlament Srpske bio domaćin konferencije o zapošljavanju djece porodica poginulih i nestalih boraca.

Radojičić je naveo da je preuređen Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, a u tehničkom smislu i Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske da bi mogao da vrši identifikaciju posmrtnih ostataka.

"Rak rana o kojoj postoji potpuna politička saglasnost Republičke organizacije i Narodne skupštine Republike Srpske je proces traženja nestalih Srba koji je prenosom nadležnosti na nivo BiH potpuno usporen i opstruisan", istakao je Radojičić.

On je rekao da postoji identičan stav Republičke organizacije i parlamenta Srpske po ovom pitanju, koji traži vraćanje nadležnosti u procesu traženja nestalih, kao i u oblasti pravosuđa na nivo entiteta.

Radojičić je naveo da problem u procesu traženja nestalih predstavlja Institut za nestala lica BiH i pravosuđe BiH u smislu traženja i procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

On je podsjetio da su Narodna skupština Republike Srpske i Republička organizacija porodica poginulih zajednički radile na pokretanju 88 apelacija pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

"Inicirali smo to kao dodatni pritisak na BiH da se u Strazburu oglasi krivom za ne preduzimanje mjera u pogledu traženja nestalih i procesuiranja odgovornih za ratne zločine počinjene nad Srbima u BiH", istakao je Radojičić.

On očekuje da Sud u Strazburu pozitivno rješi apelacije i da BiH bude oglašena krivom za nedovoljno činjenje u vezi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama na trženju nestalih, identifikacijama i procesuiranju ratnih zločina.

Skupštini Republičke organizacije porodica poginulih prisustvovao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović i direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije