BiH

Naknade tužiocima i sudijama u skladu sa Ustavom

Naknade tužiocima i sudijama u skladu sa Ustavom
Naknade tužiocima i sudijama u skladu sa Ustavom

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu utvrdila postojanje ustavnog osnova i usaglašenosti sa pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Predloženim zakonom za tužioce i sudije na nivou BiH, u skladu sa odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima, uvode se naknade za topli obrok, prevoz na posao i sa posla, troškove smještaja i odvojenog života.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o obligacionim osnosima u civilnom vazduhoplovstvu BiH, kojim se uređuju obligaciono-pravni odnosi koji se odnose na međunarodni prevoz putnika, prtljaga i tereta, a koji se obavlja avionom za naknadu.

Zakonom će biti ispunjen još jedan od ključnih uslova iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske vazduhoplovne oblasti koji je BiH ratifikovala 2008. godine i obavezala se na njegovo izvršavanje.

Na današnjoj sjednici utvrđeni su ustavni osnov i usaglašenost sa pravnim sistemom i Prijedloga zakona o carinskoj politici u BiH, kojim se pojednostavljuju carinske procedure za poslovne subjekte u BiH s ciljem ušteda vremena i smanjenja troškova poslovanja, te izjednačavaju prava i povlastice domaćih i stranih investitora.

Razmatranje godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2013. godinu skinuto je sa dnevnog reda, jer zbog redovne sjednice Savjeta, koja se održava danas i sutra, nije bilo moguće da zasjedanju Ustavnopravne komisije prisustvuje neko iz te institucije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije