BiH

Nakon lokalnih izbora rekonstrukcija Federacije BiH?

Nakon lokalnih izbora  rekonstrukcija Federacije BiH?
Nakon lokalnih izbora rekonstrukcija Federacije BiH?

MOSTAR - Federaciju BiH odmah nakon jesenjih lokalnih izbora čeka radikalno preuređenje, a domaća i strana diplomatija u strogoj tajnosti flomasterima već probno prekraja prebukiran i nefunkcionalan entitet, piše "Dnevni list", pozivajući se na diplomatske izvore.

Iako informaciju kriju od javnosti kao ''zmija noge'', "procurilo" je da se okrupnjavanje 10 skupih kantona zamišlja, uglavnom, po prijeratnoj teritorijalno-administrativnoj podjeli, navodi list, dodajući da su kamen spoticanja  i najosjetljiviji dijelovi tih neizbježnih bolnih rezova - Mostar i srednja Bosna.

"Dnevni list" piše da su to načuli i nižerangirani politički predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka koji sve žešće optužuju vrh HDZ-a BiH i SDA za ''prodaju i izdaju'', kao i da će najveći izazovi za ove dvije stranke biti kako slomiti otpor "uznemirenih stranačkih baza u dolini Neretve i u Lepeničko-lašvanskoj dolini".

U tekstu se navodi da je u srednjoj Bosni HDZ-ova stranačka baza na nogama, jer su posredstvom svojih izvora, navodno, načuli da bi Srednjobosanski kanton radikalnim teritorijalnim preuređenjem najvećim dijelom bio spojen sa izrazito dominantnim bošnjačkim Zeničko-dobojskim kantonom.

List piše i da će se provođenje sudske presude u slučaju ''Sejdić i Finci'', ipak, ograničiti na prilagođene ustavne promjene i ograničene "zahvate" u Domu naroda i izboru članova Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije