BiH

Nakon reakcije promijenili zakon

Nakon reakcije promijenili zakon
Nakon reakcije promijenili zakon

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH nakon pisanja "Nezavisnih" i reagovanja Pravobranilaštva BiH izmijenili su prvobitno predloženi zakon o parničnom postupku BiH, kojim su bili definisali da je onaj ko namjerava tužiti BiH prije tužbe dužan da se obrati Pravobranilaštvu BiH sa zahtjevom za mirno rješavanje spora.

"Ta riječ 'dužno' je zamijenjena riječiju 'može' i to je sada u redu. Prvobitno predloženo rješenje da je lice dužno da se prije pokretanja tužbe obrati sa zahtjevom za mirno rješavanje spora bilo je suprotno Ustavu BiH i konvencijama o zaštiti ljudskih prava jer svako ima pravo na tužbu", rekao je Mlađan Mandić, pravobranilac Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine.

Ostala rješenja iz ovog zakona ostala su manje-više ista, a pravobraniocima je ostalo sporno jedino to što im je izmjenom Zakona o pravobranilaštvu data mogućnost da nagodbe samostalno postižu samo u sporovima do deset hiljada KM jer za sve preko toga saglasnost će morati dobiti od Ministarstva finansija i trezora BiH, odnosno Savjeta ministara BiH.

"To na neki način narušava samostalnost Pravobranilaštva BiH i vrlo malo je slučajeva tužbi ispod deset hiljada KM. Najviše tih tužbi podnosi se za neosnovano lišavanje slobode i one se kreću od 30.000 KM i više tako da ćemo u tim slučajevima morati dobijati saglasnost", rekao je Mandić.

Rok do kada Savjet ministara BiH mora odlučiti o nekoj nagodbi je 30 dana od dana kada mu Pravobranilaštvo eventualno dostavi taj predmet.

Izmjenama Zakona o pravobranilaštvu, koje će se zajedno sa izmjenama Zakona o parničnom postupku naći na sutrašnjoj sjednici Doma naroda parlamenta BiH, predviđa se da prije nego neko podnese tužbu protiv BiH rješenje pokuša pronaći u dogovoru sa pravobraniocima kako bi se smanjili troškovi postpuka i rasteretili sudovi.

"To su dobra rješenja i na neki način su postojala i dosad kroz zakone, ali su preciznije definisana. Sve zemlje iz regiona rade na sličan način i prije tužbi pokušavaju da postignu dogovor", rekao je Mandić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije