BiH

Narodna skupština RS:Razmotren izvještaj o radu Specijalnog tužilaštva

Narodna skupština RS:Razmotren izvještaj o radu Specijalnog tužilaštva
Narodna skupština RS:Razmotren izvještaj o radu Specijalnog tužilaštva

BANJALUKA - Specijalno tužilaštvo Republike Srpske je od 2013. do septembra 2015. godine radilo na 652 prijave protiv 1.032 lica, a samo u 2013. godini sudovi su po optužnicama Specijalnog tužilaštva osudili 42 lica s kaznama zatvora od 31 godinu i novčanim kaznama od 151.000 KM.

Zamjenik glavnog specijalnog tužioca Živana Bajić navela je da je u 2013. godini Specijalno tužilaštvo otkrilo i procesuiralo više lica zbog krivičnog djela primanje mita, a riječ je o inspektorima Poreske uprave Republike Srpske, stečajnom upravniku i advokatu.

"U toj godini tužilaštvo je otkrilo i procesuiralo više lica koja su se bavila organizovanjem nedozvoljenih igara na sreća, a u okviru ovih aktivnosti procesuirani su i inspektori Republičke uprave za igre na sreću", rekla je Bajićeva, obrazlažući izvještaj o radu Specijalnog tužilaštva od 1. januara 2013. do 23. septembra ove godine u Narodnoj skupštini.

Prema njenim riječima, procesuiran je pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srspke, direktor Fonda za zaštitu životne sredine, odgovorna lica u predmetu "Fruktona" u vezi sa nezakonitom prodajom zemljišta i objekata u vlasništvu banjalučkog preduzeća "Fruktona", kao i lica koja su se bavila trgovinom ljudima, činila krivična djela razbojništva i druga krivična djela.

U 2013. godini Specijalno tužilaštvo naredilo je 33 istrage protiv 109 lica, a za krivično djelo organizovani kriminal naređeno je šest istraga protiv 22 lica.

"Podizanjem optužnice, riješene su 24 istrage protiv 36 lica. Jedna istraga protiv jednog lica odnosila se na organizovani kriminal, sedam istraga protiv 11 lica na koruptivna krivična djela i 16 istraga protiv 24 lica na krivična djela sa elementima organizovanosti i od posebnog značaja za Republiku Srpsku", objasnila je Bajićeva.

Bajićeva je rekla da je Specijalno tužilaštvo u 2014. godini radilo na otkrivanju i procesuiranju zločinačkog udruženja, kojem su pripadali policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka.

"Ova vrlo složena istraga rezultirala je podizanjem optužnice protiv osam lica. Presudom Okružnog suda u Banjaluci sva optužena lica su osuđena na kazne zatvora, a u toku je postupak po žalbi pred Vrhovnim sudom Republike Srpske", navela je Bajićeva.

Ona je dodala da posebna važnost uspješnog procesuiranja ovog krivičnog djela proizilazi iz činjenice da su ova lica policijski službenici, zaposleni u Odsjeku za borbu protiv neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga CJB Banjaluka, da je njihov osnovni profesionalni i službeni zadatak bio otkrivanje i procesuiranje lica koja vrše nabavku i prodaju opojnih droga.

"U 2014. godini, Specijalno tužilaštvo radilo je i na otkrivanju i procesuiranju organizovane kriminalne grupe koja se duži period bavila nabavkom i distribucijom vatrenog oružja i municije u zemlje Zapadne Evrope", rekla je Bajićeva.

Bajićeva je naglasila da je Tužilaštvo u 2014. godini radilo i na istragama u predmetima koji se odnose na Balkan investment banku, Fabriku glinice "Birač", te investicione fondove.

Govoreći o 2015. godini, Bajićeva je napomenula da je Specijalno tužilaštvo radilo na otkrivanju i procesuiranju zločinačkog udruženja, koje je djelovalo na široj teritoriji Republike Srpske, radi vršenja krivičnih djela teška krađa i razbojnička krađa, a meta njihovih napada bile su banke, poslovni objekti i privatna imovina.

"Provođeno je više aktivnosti u vezi sa napadom na Policijsku stanicu u Zvorniku, kao i aktivnosti na sprečavanju terorističkih napada na institucije Republike Srpske", navela je Bajićeva.

Ona je dodala da je od 1. januara do 23. septembra ove godine Specijalno tužilaštvo zaprimilo 69 prijava protiv 266 lica, te da su sudovi po optužnicama Specijalnog tužilaštva pravosnažno osudili 15 lica.

"Za krivično djelo iz oblasti privrednog kriminala osuđeno je 10 lica, od kojih devet na kaznu zatvora od 13 godina i devet mjeseci, s tim da je za četiri lica izrečena i sporedna novčana kazna u ukupnom iznosu od 35.000 KM", istakla je Bajićeva.

Nakon razmatranja izvještaja Specijalnog tužilaštva o radu za period od 1. januara 2013. do 23. septembra 2015. godine, završeno je današnje zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

U sutrašnjem dijelu zasjedanja, pred poslanicima bi trebalo da budu izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, kao i izvještaj o saradnji institucija Republike Srpske sa Haškim tribunalom za period od 1. januara do 31. decembra 2014. godine.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su budžetski prihodi i primici u prvih šest mjeseci ostvareni u iznosu od 783.100.000 KM, što predstavlja 99 odsto u odnosu na šestomjesečni budžet Srpske.

Tokom rasprave o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, Tegeltija je rekao da strukturu budžetskih prihoda za prvih pola godine čine prihodi od indirektnih poreza u iznosu 526.720.000 KM, a prihodi od direktnih poreza koji su ostvareni u iznosu 181,5 miliona KM.

U strukturi direktnih prihoda, porez na dohodak iznosi 87.100.000 KM, porez na dobit 88,8 miliona KM, a porez na imovinu 5,7 miliona KM.

Tegeltija je rekao da su neporeski prihodi ostvareni u iznosu na 74,2 miliona KM. "Budžetski rashodi ostvareni su u iznosu od 685.300.000 KM ili 87 odsto u odnosu na budžet Srpske za prvih šest mjeseci ove godine", rekao je Tegeltija.

On je dodao da rashodi za lična primanja iznose 351.400.000 KM, rashodi po osnovu korištenja roba i usluga 28,4 miliona KM, rashodi po osnovu subvencija 21.700.000 KM, po osnovu grantova iznose 5,5 miliona KM, a doznake za socijalnu zaštitu iznose 105,9 miliona KM.

Prema njegovim riječima, transferi među budžetskim jedinicama iznose 130,8 miliona KM, a izdaci za nefinansijsku imovinu za prvih šest mjeseci ove godine iznose 4,1 milion KM.

"U prvih šest mjeseci ove godine evidentirani su primici od finansijske imovine u iznosu od 2,1 milion KM", rekao je Tegeltija i dodao da su u posmatranom periodu evidentirani primici od dugoročnog zaduživanja u iznosu od 116 miliona KM, a odnose se na dugoročnu emisiju obveznica.

On je dodao da izdaci za otplatu dugova u prvih šest mjeseci iznose 278 miliona KM, odnosno 117 odsto šestomjesečnih planiranih rashoda.

Primici od refundacije uplaćenih zajmova za prvih šest mjeseci iznose 31,7 miliona KM. "Ukupno konsolidovani prihodi i primici budžeta za šest mjeseci ove godine iznose 1.085.700.000 KM, a ukupno konsolidovani rashodi i iskazani izdaci 1.058.600.000 KM", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je na ime servisiranja inostranog duga uplaćeno 105 miliona KM, za servisiranje unutrašnjeg duga 193,4 miliona KM, a za javne investicije 6,7 miliona KM.

Samostalni poslanik Ilija Stevančević je, u diskusiji o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, ukazao na problematiku isplate penzija u Srpskoj i potrebu ažurnijeg rada organa koji vrše naplatu poreza i doprinosa.

Poslanik SNSD-a Željka Stojičić podsjetila je da budžet za ovu godinu iznosi 2.033.000.000 KM, te da je izvršenje budžeta pratilo plan.

Administrativna komisija Narodne skupštine Republike Srpske predložila je parlamentu da zaduži Vladu da u roku od 90 dana predloži zakonska rješenja koja će transparentno regulisati oblast naknada i drugih primanja svih funkcionera koje bira i imenuje Narodna skupština, osim onih koji naknade i druga primanja ostvaruju iz budžeta BiH.

Prijedlog je iznesen u okviru razmatranja izvještaja o realizaciji zaključaka Narodne skupštine od 5. februara.

Poslanik SNSD-a Luka Petrović u ime Kluba poslanika ove stranke predložio je zaključke kojima Narodna skupština zadužuje Administrativnu komisiju, Odbor za reviziju i Vladu Republike Srpske da usklade akte kojima se regulišu plate zaposlenih u institucijama, agencijama, komisijama i drugim tijelima koje imenuje Narodna skupština.

"Zaključci predviđaju da predsjednici ili direktori komisija, agencija, institucija i drugih tijela, imaju platu maksimalno do visine tri prosječne neto plate u Republici Srpskoj", istakao je Petrović.

Prema predloženim zaključcima, članovi komisija i drugih tijela imaju platu maksimalno do dvije i po prosječne neto plate u Republici Srpskoj, a da članovi upravnih odbora i drugih tijela, koji nemaju stalno zaposlenje u tim tijelima, imaju naknade do polovine prosječne neto plate.

Zaključcima se predviđa ukidanje naknada po isteku mandata, kao i ukidanje stimulacija za jubilarne naknade.

Cilj Prijedloga strategije unapređenja socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja za period 2015-2020. godina je razvoj i unapređenje sistemskih modela djelovanja u oblasti socijalne zaštite djece.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević istakla je da ti sistemski modeli treba da imaju kapacitet da optimalno odgovore na potrebe djece bez roditeljskog staranja i na potrebe djece koja žive u riziku od razdvajanja od roditelja.

Obrazlažući Prijedlog strategije u Narodnoj skupštini, Sladojevićeva je rekla da su specifični ciljevi definisani na osnovu prepoznavanja šest oblasti djelovanja prema djeci bez roditeljskog staranja u sistemu socijalne, porodične i dječije zaštite.

"Specifični ciljevi su usmjereni na oblast preventivne zaštite djece pod rizikom od razdvajanja, oblast starateljstva, oblast usvojenja, oblast hraniteljstva, oblast institucionalnog zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, te oblast podrške u osamostaljenju mladima koji napuštaju organizovane oblike socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja", navela je Sladojevićeva.

Razlog za donošenje strategije, koju su danas razmotrili poslanici Narodne skupštine, nalazi se u činjenici da je istekao četvorogodišnji period za koji je bila donesena ranije važeća Strategija unapređenja socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja, te da je potrebno nastaviti započete aktivnosti.

Poslanik SNSD-a Milica Lovrić naglasila je da je ovo važan dokument, usmjeren prema djeci koja zbog različitih razloga žive van porodice, koji treba da odgovori na potrebe najranjivije kategorije stanovništva.

"Usvajanje strategije je izuzetno potrebno, kao i njena primjena, što zahtijeva angažovanje stručnjaka, staratelja i hranitelja, spremnih da pomognu djeci", poručila je Lovrićeva.

Poslanik SNSD-a Gordana Tešanović navela je da se strategijom teži postizanju kvalitetnijeg ostvarivanja prava djece bez roditeljskog staranja kroz sistem socijalne zaštite.

Ona je dodala da je u ovom procesu posebno važna uloga centara za socijalni rad, kojih u Republici Srpskoj ima 47, a koji predstavljaju osnovne ustanove na kojima počiva sistem socijalne zaštite.

"Međutim, samo mali broj ovih ustanova ima kapaciteta da formira timove za pomoć djeci bez roditeljskog staranja. To se odražava na kvalitet pružanja pomoći djeci i roditeljima, zbog čega lokalne zajednice treba da rade na njihovom kadrovskom osnaživanju", rekla je Tešanovićeva.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i dalje se omogućava promet loživog ulja na benzinskim pumpnim stanicama, kao i iz posebno utvrđenih poslovnih prostorija - rezervoara koji su izgrađeni u skladu sa važećim urbanističko-građevinskim propisima.

Obrazlažući Nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković rekao je da će se, bez obzira na mjesto sa kojeg će se vršiti prometovanje ulja za loženje, ono iskučivo dostavljati autocisternama na adresu kupca.

Gluhaković je dodao da je pri izradi ovog zakonskog rješenja obavljen niz javnih rasprava, na kojima su učestvovali distributeri naftnih derivata.

Nacrtom, koji su poslanici danas razmotrili, predviđeno je da će se u iznosu od 3.000 KM do 15.000 KM kazniti za prekršaj privredno društvo ako promet ulja za loženje ekstra lakog i lako specijalnog ne vrši iz posebno utvrđenih poslovnih prostorija - rezervoara.

Poslanik Vojin Mitrović istakao je da je cilj donošenja ovog zakona suzbijanje sive ekonomije jer se loživo ulje koristi za promet motornih vozila, za šta nije namijenjeno.

Mitrović je rekao da je po ovom osnovu budžet oštećen iznosom oko 100 miliona KM.

U Narodnoj skupštini u toku je razmatranje Prijedloga strategije unapređenja socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja za period 2015-2020. godina.

Razmatranjem Nacrta zakona o gradu Zvornik, nakon redovne pauze nastavljeno je zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.
Obrazlažući Nacrt zakona o gradu Zvornik, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, u prijepodnevnom dijelu sjednice, rekla je da organi opštine Zvornik smatraju da postoje svi zakonom predviđeni uslovi da se ovoj lokalnoj zajednici zakonom dodijeli status grada.

"Povod za donošenje odluke o pokretanju inicijative da se opštini Zvornik dodijeli status grada bili su rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine, koji su pokazali da opština Zvornik ima veći broj stanovnika od svih drugih opština i jednog grada u Republici Srpskoj", rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, tome treba dodati i činjenicu da je opština Zvornik razvijena lokalna zajednica koja ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture, te mogućnost pružanja drugih lokalnih usluga u geografski i prostorno zaokruženoj cjelini koja je definisana u Prostornom planu Republike Srpske kao subregionalni centar.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Savić zahvalila je Vladi Srpske što je pozitivno odgovorila na inicijativu opštinskih organa u Zvorniku za dodjelu statusa grada, a republičkom parlamentu što je razmatran Nacrt zakona o gradu Zvornik.

Ona je naglasila da je Zvornik jedan od najstarijih gradova na području Republike Srpske i BiH, koji je 2010. godine obilježio 600 godina postojanja.

Savićeva je zahvalila Vladi Republike Srpske za sve infrastrukturne projekte koji su realizovani u proteklom periodu, a koji su bili jedan od preduslova da se Skupština opština odluči za ovu inicijativu.

Ona je, između ostalog, navela projekte rekonstrukcije gradskih ulica, vodovoda, izgradnje Doma omladine, dvije škole, dvije fiskulturne dvorane, te zahvalila Vladi i za pomoć u obnovi porodilišta koje je prema broju rođene djece četvrto u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, Zvorniku je nakon proteklog rata nanesena velika šteta jer je veliki broj institucija koje su imale svoje sjedište u Zvorniku, nakon rata, promijenile sjedište.

Poslanik Obren Marković rekao je da je razmatranje Nacrta zakona o gradu Zvornik jedinstvena situacija, kada sedam narodnih poslanika koji dolaze iz Zvornika ima jedinstven stav.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović rekao je da status grada omogućava lokalnoj zajednici članstvo u međunarodnim asocijacijama, ali da generalno gledano, u Srpskoj treba bolje regulisati kriterijume sticanja i promjene statusa opštine u grad.

Poslanik SDA Nedim Čivić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Zvornik iz kojeg i sam dolazi postaje grad, a zahvalnost i Vladi Srpske i drugim vladama koje su pomogle razvoj Zvornika.

"Sumirajući sve parametre i trendove rasta u svim segmentima razvoja opštine Zvornik, smatramo da opština Zvornik ima sve implementirane mehanizme, primjere dobre prakse bazirane na održivom razvoju i da je sljedeća stepenica upravo dobijanje statusa grada", rekao je Čivić.

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović istakla je da po sadašnjem stepenu razvijenosti i broju stanovnika, Zvornik zaslužuje status grada.

"Nakon sticanja statusa grada, očekujemo da se Centar javne bezbjednosti vrati u Zvornik, ali ne samo Centar, nego i druge institucije koje bi omogućile lakše obavljanje poslova i usluga građanima i Zvornika i cijele regije Birač", rekla je Stevanovićeva.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović u završnoj riječ o Nacrtu zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala, rekao je u Skupšini RS  da neće, niti bi ikad, predlagao rješenja koja bi vodila poliičkom progonu. „Predložiću zakon koji ni u primisli neće imati bilo šta što bi vodilo političkom progonu“, rekao je Kasipović.

On je u ime predlagača rekao da je tokom rasprave čuo dosta dobrih prijedloga, ali da je ipak bilo višak politike a manjak argumentovane rasprave.

„Ni ja ne želim živjeti u društvu u kojem vlada tiranija. Zato imam obavezu da ne predlažem rješenja koja vodi ka tome. Ne razumijem spekulacije koje se iznose“, rekao je Kasipović.

„Ustavnost će biti provjerena kroz njegovu praksu a sve primjedbe će biti usklađene sa Ustavom prije nego zakon dođe u formu prijedloga“, istakao je on.

U toku današnjeg zasjedanja NSRS, vodila se žučna rasprava oko ovog Nacrta, a u raspravu su se uključili brojni poslanici.

Poslanici opozicije su u svojim izlaganjima izrazili mišljenje da je Nacrt zakona pun manjkavosti i da omogućuje upliv političkog odlučivanja o predmetima.

„Ukoliko ovakav nacrt dođe u prijedlog bez radikalnijih promjena mislim da će se pokazati da je on više usmjeren radi zakonske mogućnosti obračuna sa političkim neistomišljenicima nego što je istinska namjera i volja da se suzbije kriminal i korupcija“, rekao je Nedeljko Glamočak iz SDS-a.

Spomenka Stevanović iz DNS-a je rekla da rad tužilaca ne može ocjenjivati po broju optužnica nego po broju okrivljujućih presuda.

„Mislim da ta uporedba ne ide baš u korist ovih drugih i smatram da je jedan od razloga tome da u tužilaštvima treba da budu zaposleni stručni saradnici iz finanisijske struke koji bi pomagali tužiocima“, rekla je ona.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a je rekao da zakon ima mnogo spornih odredbi, a jedna od njh je, po njemu, da omogućuje proizvoljno određivanje praćenja ljudi koji su ocijenjeni bezbjednosno interesantnim.

„Ko će odrediti ko je od nas bezbjednosno interesantan? Da li vi pravite zemlju u kojoj svaki građanim može biti izložen sumnji da je bezbjednosno interesantan pa može biti praćen, prisluškivan i priveden a sve u skladu sa ovim zakonom. To je protivustavno jer Ustav kaže da su sloboda i lična bezbjednost čovjeka nepovredivi“, rekao je Čavić.

On tvrdi da je zakon pisan kako bi se hapsili politički protivnici, i pozvao je „da odmah uhapse njega“ jer je ocijenjen „bezbjednosno interesantniim".

Milan Kovač, poslanik SNSD, je rekao da i on ima primjedbi na Nacrt zakona, ali da ne može da shvati zašto opozicija taj zakon stavlja u službu dnevne politike.

Rekao je da je ministar pravde sastavio radnu grupu koja je izradila Nacrt u kojoj su bili najemimentniji stručnjaci, sudije I tužioci koje nije imenovala Vlada RS, već Visoki sudski i tužilački savjet.

„Može li neko sad od gosopde poslanika koji su govorili o zakonu tako kako su govorili reći jesu li ovi ljudi u funkciji režima ili u funkciji struke? Jesu li to ljudi koji žele hapsiti političke neistomišljenike? Možete li tim ljudima pogledati u oči“, rekao je Kovač.

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je sinoć obrazlažući Nacrt zakona  da je predviđeno osnivanje posebnog odjeljenja tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu, za razliku od važećeg zakona gdje je Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Obrazlažući Nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, on je istakao da posebnim odjeljenjem tužilaštva rukovodi zamjenik glavnog republičkog tužioca - specijalni tužilac, a čini ga i određeni broj republičkih tužilaca koje, na prijedlog specijalnog tužioca, raspoređuje glavni republički tužilac.

"Nadležnost posebnog odjeljenja tužilaštva, shodno članu šest, određena je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za sprovođenje istražnih radnji i krivično gonjenje počinilaca krivičnih dijela", objasnio je Kasipović.

U Nacrtu je predviđeno osnivanje jedinica za istrage i bezbjednost posebnog odjeljenja tužilaštva koju čine načelnik jedinice i određeni broj tužilačkih istražilaca, a utvrđuju se i ovlaštenja tužilačkih istražilaca.

"Predviđeno je i osnivanje posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Okružnom sudu u Banjaluci", naglasio je Kasipović.

Pred poslanicima bi trebalo danas da se nađe i Nacrt zakona o oružju i municiji, Nacrt zakona o gradu Zvornik, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije