BiH

Naša stranka neće u ljevicu

Naša stranka neće u ljevicu
Foto: N.N. | Naša stranka neće u ljevicu

BANJALUKA - Spremni smo da dođemo i pješke, kad god i bilo gdje, i otvoreni smo za sve kako bismo imperativno realizirali cilj zajedničkog nastupa na izborima.

Ovo je danas "Nezavisnim" izjavio Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a, nakon sastanka ljevice održanog u krnjem sastavu. Naime, pozivu se odazvao Građanski savez (GS), ali ne i SDP, te Naša stranka.

Đonlagić izražava žaljenje što je "ubijena ideja kongresnog ujedinjenja", no poziva na nastavak razgovora o modalitetima zajedničkog nastupa.

"SDP, DF i GS nastavljaju dalje bez Naše stranke, s obzirom na to da su se oni sami diskvalifikovali. Za Demokratsku frontu su, inače, sve opcije otvorene, osim tri", navodi Đonlagić.

Prva je, kako pojašnjava, da DF neće učestvovati u aktivnostima koje će pomoći ulasku kandidata SDA u Predsjedništvo BiH.

"Druga je da DF neće učestvovati u aktivnostima koje će omogućiti drugi mandat Draganu Čoviću u Predsjedništvu BiH. Dalje, s obzirom na to da je dogovoren zajednički proevropski blok u RS, DF neće učestvovati u nečemu što će omogućiti ulazak Milorada Dodika u Predsjedništvo BiH", navodi Đonlagić.

Poručuje da je sve drugo prihvatljivo za ovu partiju kojom rukovodi Željko Komšić, a čije je prijedloge, vrijedi podsjetiti, SDP prije nekoliko dana odbio jer su oni podrazumijevali gašenje svih postojećih partija ljevice i formiranje potpuno nove.

Emir Suljagić, jedan od utemeljitelja Građanskog saveza, nakon sastanka je izrazio žaljenje što je SDP odbio prijedlog za ujedinjenje ljevice.

"Uvjeren sam da u SDP-u ima mudrosti, pameti i strpljenja da ovaj proces dovedemo do kraja. Nećemo da pregovaramo putem medija, nego na jednom mjestu. Neka SDP odredi", rekao je Suljagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije