BiH

Parlament kao arena zbog Šnjegote

Parlament kao arena zbog Šnjegote
Foto: Velibor Tripić | Nastavak sjednice u maloj sali parlamenta?

BANJALUKA – Narodna skupština RS danas je imala jedan od najuzbudljivijih i najneizvjesnijih dana u svom postojanju, a u jednom trenutku je umalo došlo do fizičkog obračuna između predstavnika opozicije i policijskih službenika, koji su ih, na nalog Sekretarijata, spriječili da uđu u skupštinsku dvoranu.

Početak

Sve je počelo ujutro, nakon što Kolegijum Narodne skupštine nije postigao, dogovor odnosno nije udovoljeno opoziciji da se tačka o izvještaju o budžetu nađe na jučerašnjoj sjednici. Već tada je bilo jasno da će opozicija nastaviti s blokadom ove institucije, što se na kraju i obistinilo. Naime, poslanici opozicije dan ranije (utorak) fizički su spriječili nastavak sjednice, zahtijevajući da se izvještaj o budžetu, koji je sačinio Duško Šnjegota, glavni revizor RS, nađe na dnevnom redu, a povodom kojeg je on na zahtjev Milorada Dodika, predsjednika RS, podnio ostavku. Opozicionari su, naime, tvrdili da Odbor za finansije nije imao uporište u Poslovniku o radu parlamenta da pomenutu tačku skine sa dnevnog reda. Vladajući su, pak, s druge strane, tvrdili da je sve urađeno po Poslovniku i da bi kršenje Poslovnika bilo da je tačka koja je skinuta s dnevnog reda bila vraćena. Predstavnici opozicije obavijestili su javnost da ih je zvao i Milorad Dodik, predsjednik Republike, na razgovor, ali da su oni rekli da će istrajati u svojim zahtjevima. 

Video pokušaja opozicije da uđe na sjednicu možete pogledati na OVOM LINKU!

Dignitet skupštine

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, rekao je da je zbog čuvanja digniteta NS RS neophodno preduzeti mjere protiv poslanika koji su blokirali nastavak sjednice.

"Niko nema pravo da sprečava rad NS RS, pogotovo ne fizički. Republika Srpska je važnija i od pozicije i opozicije i niko nema pravo da ruši njen dignitet i opstojnost", rekao je Čubrilović i dodao da je izrekao mjere udaljavanja iz skupštinske sale poslanicima koji su sprečavali rad parlamenta.

On je rekao da je većina prihvatila dva od tri zahtjeva opozicije koji se odnose na to da Vlada hitno pošalje odgovore na sva poslanička pitanja opozicije i da se uputi urgencija za objavljivanje odluke u "Službenom glasniku RS" o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Policija i Opozicija

Nakon toga, za nastavak zasjedanja pripremljena je mala sala Skupštine na prvom spratu, a policajac je ispred ulaza spriječio poslanike opozicije da uđu, obrazloživši to odlukom parlamenta o mjeri udaljavanja sa sjednice.

Opozicionari su najavili da će zatražiti smjenu Čubrilovića i Marka Aćića, generalnog sekretara parlamenta RS, jer tvrde da su njih dvojica omogućili pravno nasilje.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, je rekao da je vladajuća većina sve učinila da spriječi Šnjegotu da obrazloži revizorski izvještaj o stanju u budžetu.

"Danas su suspendovali ustavnopravni poredak RS. Opozicija se neće vratiti u salu dok se ovo ne ispravi", rekao je on.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, rekao je da odluka o udaljavanju opozicionara nikad nije donesena i da je Sonji Karadžić-Jovičević, potpredsjednici Skupštine, onemogućeno da uđe u salu.

"Dužan sam zajedno sa svojim prijateljima da vas obavijestim da je u ovom parlamentu definitivno prestao da važi svaki demokratski oblik saradnje", rekao je Govedarica, a Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da su u Skupštini prestali da važe svi demokratski principi.

Premijerka RS

Nakon što je sjednica nastavljena, novinarima se obratila Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, riječima da joj je drago da Skupština nije upala u zamku destabilizacije institucija RS.

"Izražavam zadovoljstvo što Skupština nije upala u zamku da se blokiraju institucije RS. Neometano ćemo raditi, imamo pravo organizovati rad naših institucija širom RS, a ministri i poslanici treba radom da zarade svoju platu", naglasila je premijerka RS.

Dodala je da ima pravo da izrazi nezadovoljstvo Šnjegotinim izvještajem, kao što Šnjegota ima pravo na svoje mišljenje, i demantovala navode da je barikadama spriječena opozicija da prisustvuje sjednici. Pojasnila je da je policija zaštitila ustavni poredak RS, a da se treba zapitati ko je organizovao pokušaj blokiranja rada parlamenta. 

Propali plan                    

Slično je rekao i Nenad Stevandić, potpredsjednik parlamenta, naglasivši da mu je drago da je plan izazivanja nasilja od strane opozicije propao.

"Spriječeni smo da radimo od strane pojedinih poslanika i zato je predsjednik Čubrilović izrekao mjeru da iz sale budu udaljeni poslanici koji fizički ometaju rad", rekao je Stevandić.

On je kazao da je Sonja Karadžić-Jovičević usmeno pozvana na sjednicu, ali nije prihvatila poziv da dođe.

Dodao je da su sjednici u maloj sali prisustvovala 52 poslanika, čime je ostvaren kvorum.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisih" sjednica nije završena, a na njoj se, između ostalog, raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, Zakona o rudarstvu i Zakona o zaštiti stanovništva od zareznih bolesti.

Poslanik SDS-a istjerao kamermane RTRS

Dešavanja u Narodnoj skupštini RS obilježio je napad na ekipu RTRS, kada je poslanik SDS-a Miladin Stanić zatražio da prekinu snimanje i napuste skupštinsku salu.

Stanić je zatražio prvo od jednog, a kasnije i od drugog snimatelja RTRS, koji su bili zaduženi da prate dešavanja u Skupštini, da prekinu snimanje i napuste skupštinsku salu. Nakon što su snimatelji krenuli da iznose kamere, Stanić je zatražio da se vrate i po stative uz konstataciju da RTRS ima dovoljno kamera u Narodnoj skupštini i da ne treba da budu i u skupštinskoj sali, gdje poslanici opozicije blokiraju rad parlamenta.

Uređivački kolegijum RTRS najoštrije je osudio istjerivanje svojih kamermana.

"Poslanik Miladin Stanić prekršio je ne samo moralne norme, već i zakonske odredbe iz Zakona o RTRS, član 13. stav 7, kojima je propisano da RTRS ima pravo i obavezu da informiše javnost o skupštinskim aktivnostima i u tu svrhu ima pravo da prisustvuje sjednicama Narodne skupštine, kao i član 37. ovog zakona", ističu u RTRS. (Srna)

"Soroš i političko Sarajevo ruše RS"

SNSD je upozorio da je nasilnim prekidom rada Narodne skupštine RS Savez za promjene krenuo u najopasniju avanturu dosad - rušenje parlamentarne demokratije, a time i RS.       

Iz SNSD-a su naglasili da su akciju nasilnog zauzimanja parlamenta osmislili dio političkog Sarajeva, ekipa Džordža Soroša i njegovog referenta Brajana Hojta Jia, koji je stigla u RS, i dobro poznata ambasada u Sarajevu.     

"Političko Sarajevo želi da uništi RS, osoblje ambasade želi da uništi Milorada Dodika i SNSD. Šta žele SDS, PDP i NDP? Pošto nemaju prodršku javnosti, i to im je očito stavljeno do znanja, predloženo im je da krenu u rušenje najvažnijeg mjesta u državi - Narodne skupštine", navodi se u saopštenju.

Na ovo saopštenje reagovali su iz PDP-a i NDP-a optužujući upravo SNSD da najbrutalnije napada na institucije Republike Srpske.

U PDP-u ističu da SNSD godinama dijeli narod i poziva na sukobe jer žele fizičkim obračunima da skrenu pažnju sa ogromnih problema u koje su doveli RS.

U NDP-u kažu da opoziciju za rušenje parlamentarne demokratije optužuju oni koji u kontinuitetu više od 10 godina pljačkaju RS, koji su rastjerali njenu mladost i koji su zaveli teror ravan aparthejdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije