BiH

Nastavljena nabavka glasačkih listića

Nastavljena nabavka glasačkih listića
Nastavljena nabavka glasačkih listića

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH (CIK) odlučila je nastaviti postupak nabavke usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za oktobarske opšte izbore kako izborni proces ne bi bio doveden u pitanje.

Nabavka ovih usluga bila je zaustavljena jer se na izbor kompanije kojoj je povjeren ovaj posao žalio jedan ponuđač, a njegova žalba još nije riješena.

CIK je 26. juna odlučio da posao štampanja i pakovanja glasačkog materijala povjeri banjalučkoj firmi "Atlantik BB", na što se žalila firma "Zrinjski". Prigovor kompanije "Zrinjski" CIK je odbacio kao neosnovan, nakon čega se ova firma obratila Uredu za razmatranje žalbi. Ovaj ured je 16. jula obavijestio CIK da ovu žalbu ne mogu riješiti jer nemaju kvoruma za odlučivanje.

Zbog toga su u četvrtak iz CIK-a negodovali što Ured na ovaj način blokira izborni proces, a dan kasnije saopštili da ipak nastavljaju posao nabvake glasačkog materijala s firmom "Atlantik". Obrazložili su da su ovakav potez povukli zato što je ovo izborna godina, zato što je CIK po zakonu odgovoran za pravovremeno štampanje, distribuciju i sigurnost glasačkih listića.

"Da ne bi bila prouzrokovana nesrazmjerna šteta na račun javnog interesa, Centralna izborna komisija BiH odlučila je da bude nastavljeno štampanje listića", saopšteno je u petak iz ove komisije.

Naglasili su i da su na hitnoj sjednici donijeli odluku o izradi vodenog žiga za proizvodnju papira koji će se koristiti pri štampanju glasačkih listića. Izrada vodenog žiga biće povjerena slovenačkoj kompaniji "Radeče papir nova", koja će proizvesti papir za dobavljača "Atlantik BB" iz Banjaluke.

U slučaj izbora firme za štampanje glasačkog materijala uključeno je i Tužilaštvo BiH koje je otvorilo istragu radi utvrđivanja eventualne nezakonitosti pri dodjeli ovog posla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije