BiH

Nataša Kandić: Zdravstveno stanje nije prepreka izručenju

Nataša Kandić: Zdravstveno stanje nije prepreka izručenju
Nataša Kandić: Zdravstveno stanje nije prepreka izručenju

BEOGRAD - Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je danas da bi haški optuženik Ratko Mladić trebalo da bude izručen Hagu i da njegovo zdravstveno ne predstavlja prepreku izručenju.

"On posle toliko godina može da ima zdravstvene probleme, ali Haški tribunal pruža najbolje usluge svima koji tamo dođu. On treba da se nađe u Hagu i onda ćemo svi znati kakvo mu je zdravstveno stanje", kazala je Kandićeva novinarima ispred Specijalnog suda.

Kandićeva je navela da smatra da je najbitnije da počne suđenje i da se donese odluka o spajanju postupaka protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

"Važno je da proces krene i konačno se završi jer su to suđenja koja mogu da pomognu novoj fazi odnosa u regionu, u kojoj bi bila otvorena debata o tome šta se stvarno desilo", rekla je Kandićeva.

Prema njenim riječima, Mladićevo suđenje bi predstavljalo stvarno suočavanje sa prošlošću i veliku šansu da Srbija bude otvorena za raspravu o prošlosti.

Kandićeva je, komentarišući izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića o hapšenju Mladića, rekla da je "jučerašnje hapšenje imalo visokozvanični državni karakter", ali da Tadić "nije bio u pravu kada je rekao da je ono prilika da se zatvori tamna strana istorije".

"Ona nikad neće biti zatvorena", rekla je Nataša Kandić.

Ona je ocijenila i da je izvjesno da procedura za izručenje Mladića ima veze sa izvještajem glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji će ga obrazložiti pred Savjetom bezbjednosti UN 6. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije