BiH

Ne rade, a naplatili 650.000 KM

Ne rade, a naplatili 650.000 KM
Ne rade, a naplatili 650.000 KM

SARAJEVO - Za protekla dva mjeseca bez zasjedanja najmanje 650.000 KM je isplaćeno federalnim parlamentarcima samo na ime osnovne plate.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH posljednju je sjednicu održao u julu. Naredna, vanredna, treba da bude iduće sedmice.

Dom naroda Parlamenta FBiH imao je sjednicu u junu, a potom početkom septembra nastavak sjednice, koja je opet prekinuta, te su sredinom septembra započeli novu sjednicu, na kojoj su delegati uspjeli samo uputiti pitanja i inicijative. U avgustu je bio kolektivni godišnji odmor.

"Sljedeći tjedan imaćemo sjednicu Kolegija. Čekamo da Zastupnički dom zakaže izvanrednu sjednicu u vezi s aranžmanom s MMF-om", najavila je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda.

Za to vrijeme, ako se uzmu u obzir osnovica i koeficijenti propisani zakonom, osnovna plata parlamentaraca kreće se od 2.500 do 3.500 KM, u zavisnosti od minulog rada i koeficijenata. Najmanji koeficijent imaju poslanici/delegati, iznad su predsjednici radnih tijela, klubova, te dopredsjedavajući i na vrhu predsjedavajući domova. Od 98 poslanika u Predstavničkom domu njih 83 su profesionalizirala svoj rad. Od 54 delegata u Domu naroda njih 47 ima profesionalni status. Ako samo njih uzmemo u obzir, i samo najniži iznos plate, dobije se 325.000 KM mjesečno na plate.

Kako kažu i u nevladinoj organizaciji Centri civilnih inicijativa, u mjesečna primanja ulazi i topli obrok, koji iznosi jedan odsto od prosječne neto plate u FBiH (oko osam KM), te naknada za odvojeni život, koja je u prosjeku 500 KM, i naknada za smještaj od 150 KM mjesečno, koje nemaju svi. Tu su pravo na naknadu putnih troškova i četiri vikend posjete porodici. Paušal parlamentaraca je 630 KM. Regres za godišnji odmor je po zakonu 50 odsto od prosječne neto plate u FBiH, oko 400 KM.

Statistika kaže da je prosječna plata u FBiH 831 KM, s tim da je "poboljšava" administracija, a nezaposleno je oko 376.000 osoba.

Lejla Deronja-Suljić iz CCI-ja ističe da parlamentarcima zakon omogućuje da primaju plate i kada ne zasjedaju i da se taj zakon, kako su dobijali neformalne odgovore, vjerovatno nikada neće promijeniti.

"Koliko je to moralno, pitanje je za javnost. Negdje ta primanja nisu srazmjerna vremenu koje oni provode radeći. Na ovo smo i ranije dobijali odgovor da se njihov mandat ne svodi na zasjedanje. Međutim, nema podataka i informacija o tim drugim aktivnostima", kazala je Suljićeva.

Dodala je da se može pretpostaviti da je u ovom periodu orijentacija bila na pripremama za lokalne izbore. Bradara je kazala da je Kolegij Doma naroda imao aktivnosti u julu, krajem avgusta i septembru. Napominje da delegati dolaze iz kantonalnih skupština, gdje takođe rade.

"Ne radi se samo za vrijeme zasjedanja, nego i na radnim tijelima. Važna je priprema sjednica. Svaki klub zasjeda četiri do šest sati, pripreme sjednica traju četiri do šest sati", kazala je Bradara. Ističe da je, kada dođe do međustranačke krize, dobro izbjeći produbljenje u korist dogovora, što je način rada Doma.

Vesna Švancer, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma, istakla je da je ona na poslu od osam do 16 sati i da radi.

Brojke:

2.500 do 3.500 KM za osnovnu platu

8 KM dnevno topli obrok

500 KM naknada za odvojeni život

150 KM naknada za smještaj

630 KM paušal parlamentaraca

400 KM regres

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije