BiH

Neće biti kašnjenja isplata u FBiH

Neće biti kašnjenja isplata u FBiH
Neće biti kašnjenja isplata u FBiH

SARAJEVO - Mada je Vlada Federacije BiH u četvrtak utvrdila Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za razdoblje januar - mart 2015. godine, odnosno do donošenja budžeta FBiH za 2015. godinu, bilo je upitno ko će i kako usvojiti ovaj prijedlog.

Po zakonu u FBiH, naime, svaku odluku Vlade moraju potvrditi oba doma Parlamenta FBiH, a ovaj entitet još nije dobio Dom naroda FBiH.

Ipak, Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, rekao je u petak da će Dom naroda FBiH u januaru usvojiti prijedlog Vlade FBiH.

"Postoji još stari Dom naroda FBiH, ali nema razloga za paniku jer već u januaru bit će formiran novi Dom naroda FBiH i onda će odluka o privremenom finansiranju biti usvojena", rekao je Hadžiavdić.

"Odluka o privremenom finansiranju FBiH pripremljena je zbog okolnosti u konstituiranju Parlamenta FBiH, uključujući Dom naroda, te velikog rizika da on neće biti konstituiran do kraja 2014. godine. Cilj je osiguranje sredstava za nesmetano izvršenje obaveza iz osnova unutarnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina", stoji u saopštenju Vlade.

Ante Krajina, ministar finansija u Vladi FBiH, kaže da u slučaju da u januaru naredne godine bude usvojena odluka o privremenom finansiranju neće biti nikakvih problema da se izmire tekući računi.

"Invalidnine, socijalna davanja i plaće nisu upitne jer mi imamo zakonsko pravo da u prva tri mjeseca naredne godine isplatimo ono što je ostalo u ovoj godini", rekao je Krajina.

Slična situacija se desila krajem 2010. godine, kada je odluku o privremenom finansiranju na kraju donio visoki predstavnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije