BiH

Neće da tumače propise o suspenziji direktora

Neće da tumače propise o suspenziji direktora
Neće da tumače propise o suspenziji direktora

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma bh. parlamenta ne može Nezavisnom parlamentarnom odboru riješiti dilemu kako da sam primjenjuje zakonske odredbe o potrebi smjene ili suspenzije rukovodilaca policijskih tijela BiH.

Ovaj stav iznijeli su u petak članovi Ustavnopravne komisije od koje je Nezavisni odbor još u julu zatražio da mu dostavi tumačenje odredaba dva zakona, ali i Poslovnika ovog odbora.

Nezavisni odbor pomoć traži jer sigurnosne agencije i Tužilaštvo BiH različito tumače propise o tome kada je potrebno pokrenuti suspenziju direktora policijskih tijela. Povod za ovu višemjesečnu polemiku je zahtjev Tužilaštva BiH za suspenziju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca. Njega je Tužilaštvo optužilo za nesavjestan rad u službi jer 7. februara nije angažovao specijalnu jedinicu na zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, koju su demonstranti zapalili. Tužilaštvo i dio članova Nezavisnog odbora smatraju da je samo pokretanje krivične istrage po zakonu razlog za suspenziju Zupca, no predsjedavajući ovog odbora Žiko Krunić smatra da optužnica nije dokaz da je neko počinio krivično djelo.

"Ustavnopravna komisija nije nadležna da institucijama daje savjete kako da primjenjuju zakone. To bi bio udar na sistem podjele vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu", rekao je Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući ove komisije, ocijenivši da zahtjevom za tumačenje zakona Nezavisni odbor bježi od svoje uloge i odgovornosti.

On je ubijeđen da će Ustavnopravna komisija u utorak na sjednici jednoglasno odlučiti da nije nadležna da se upliće u praktičnu primjenu zakona.

Istog mišljenja su i njegove kolege iz Komisije Mato Franjičević (HDZ BiH ) i Lazar Prodanović (SNSD).

"Mi smo radno tijelo zakonodavnog organa i nije naše da ulazimo u pitanja i nedoumice primjene zakona", kazao je Franjičević, a Prodanović je potcrtao da je norma jasna - za primjenu zakona odgovara institucija.

"U ranijim sličnim slučajevima naša komisija se, takođe, proglašavala nenadležnom i isto i sada očekujem. Ovdje je veći problem konflikt između Tužilaštva i SIPA, koji očito nije posljedica sprovođenja i tumačenja zakona, nego posljedica međusobnih obračuna", ocijenio je Prodanović.

Čudi ga, kaže, brzina kojom je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Zupca pa konstatuje da bismo imali puno manje kriminala i korupcije da jednako brzo reaguju i u ostalim slučajevima.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić nije odgovarao na telefonske pozive, a ranije je tvrdio da nije pravedno da se sva odgovornost za eventualne propuste tokom 7. februara prebaci na jednu agenciju i njenog direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije