BiH

Nedim Makarević novi bh. ambasador u Kraljevini Norveškoj

Nedim Makarević novi bh. ambasador u Kraljevini Norveškoj
Foto: Ilustracija | Nedim Makarević novi bh. ambasador u Kraljevini Norveškoj

SARAJEVO – Dosadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević imenovan je za novog bosanskohercegovačkog ambasadora u Kraljevini Norveškoj.

Ambasador Makarević je potvrdio za Fenu informaciju da bi uskoro trebao preuzeti novu diplomatsku dužnost budući je norveški kralj Harald V već potpisao agreman. Makarević će iz Osla nerezidentno pokrivati i Island. Svojevrsni kuriozitet je da će Makarević biti najmlađi član diplomatskog kora u Norveškoj. 

- Nadam se da ću doprinijeti daljnjem pospješivanju bilateralnih odnosa između BiH i Norveške, posebno imajući u vidu da Norveška izdvaja jedan posto svog BDP-a za zemlje u razvoju, gdje BiH treba i mora naći svoje mjesto u njihovoj listi prioriteta – ističe Makarević, koji bi već krajem ovog mjeseca trebao preuzeti novu dužnost. 

Za vrijeme četverogodišnjeg diplomatskog mandata u Pakistanu Makarević je dobio prestižno godišnje priznanje za najboljeg diplomatu, nagradu grada Islamabada i CEO nagradu za uspjehe u diplomaciji. Posebno je bio angažiran na uspostavi ekonomskih i drugih veza između BiH i Pakistana pa je tako za vrijeme njegovog mandata povećan izvoz bh. proizvoda u Pakistan, potpisani su ugovori u oblasti obrazovanja, a sagrađena je i pakistansko-bosanska osnovna škola koja nosi ime po Aliji Izetbegoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije