BiH

Negirali krivicu za zločine na području Mostara

Negirali krivicu za zločine na području Mostara
Negirali krivicu za zločine na području Mostara

SARAJEVO - Petorica bivših pripadnika Armije RBiH negirala su pred Sudom BiH krivicu za ratni zločin protiv hrvatskih civila na području Mostara 1993. godine.

Na ročištu za izjašnjavanje o krivici Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelja i Mehmed Kaminić izjasnili su se da nisu krivi, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da su oni od 30. juna do 2. decembra 1993, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ na širem području opštine Mostar, učestvovali u protivpravnom hapšenju i zatvaranju hrvatskih civila koji su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju i smješteni u neuslovnim prostorijama.

Enes Ćurić bio je pripadnik 49. brdske brigade Armije RBiH i upravnik zatvoreničkog objekta u osnovnoj školi i drugim zatvoreničkim objektima u Potocima, a Ibrahim Demirović od 13. septembra 1993. komandant 47. brdske brigade.

Samir Kreso bio je u svojstvu načelnika saniteta vojne jedinice Brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, Habib Čopelj pripadnik 49. brdske brigade, a Mehmed Kaminić pripadnik bataljona Vojne policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije