BiH

Negirali krivicu za zločine nad srpskim civilima

Negirali krivicu za zločine nad srpskim civilima
Negirali krivicu za zločine nad srpskim civilima

SARAJEVO - Muhamed Šišić i Emir Drakovac danas su u Sudu BiH negirali krivicu za zločine nad srpskim civilima u mjestu Jabuka, između Rogatice i Foče tokom 1992. godine.

Nakon što je dva puta odgađano izjašnjenje zbog nedolaska njihovih branilaca, Muhamed Šišić i Drakovac izjasnili su se da nisu krivi za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Na prvom ročištu o izjašnjenju krivice održanom 24. septembra, Tarik Šišić i Aziz Šuša, takođe optuženi u ovom predmetu, negirali su krivicu, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH tereti Muhameda i Tarika Šišića, te Drakovca i Šušu za učešće u napadu na srpske civile u mjestu Jabuka, koji su se 27. augusta 1992. godine s područja Goražda kretali prema Rogatici, kada je stradalo i povrijeđeno više osoba.

Muhamed Šišić je, prema optužnici Tužilaštva BiH, bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete  Armije BiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici istog voda.

Drakovcu je na teret stavljeno i da je krajem 1992. godine na području Foče počinio ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i ratnog zarobljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije