BiH

Nelegalno prisluškivanje brojeva mobilnih telefona građana BiH (III): Na spisku i m:tel brojevi

Nelegalno prisluškivanje brojeva mobilnih telefona građana BiH (III): Na spisku i m:tel brojevi
Nelegalno prisluškivanje brojeva mobilnih telefona građana BiH (III): Na spisku i m:tel brojevi

SARAJEVO, BANJALUKA - Afera "Prisluškivanje" pokazala je da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) kršila ljudska prava, smatraju stručnjaci koji se bave bezbjednosnom tematikom, pravnici i NVO sektor.

Osim toga dijele mišljenje da je OBA postala otuđeni centar moći koja radi mimo kontrole legalnih institucija.

"Nezavisne novine" nastaviće da objavljuju spisak više od 5.000 brojeva mobilnih telefona koje su najvećim brojem nelegalno i bez naloga nadležnih sudova i tužilaštava prisluškivali OBA i SIPA.

"OBA je izuzetno ubojito oružje u rukama onih koji žele da ga zloupotrijebe i sa razlogom se može sumnjati u namjere onih koji su organizovali prisluškivanje i za šta su oni to radili i prikupljali te informacije", kaže Dragomir Keserović, profesor na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu.

On govori da na prostoru BiH mimo prisluškivanja koje ide preko legalnih telekom operatera postoji veliki broj pokretnih i mobilnih uređaja za praćenje svih vrsta komunikacija te da je to problem "jer ta oprema nije pod ničijom kontrolom".

Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, kaže da postupanje bezbjednosnih agencija predstavlja grubo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i međunarodnih standarda. Ocijenio je da slučaj prisluškivanja 5.000 telefonskih brojeva građana BiH predstavlja prvorazredni skandal i pokazuje da je vlast u BiH odavno ušla u stanje anarhije.

"Umjesto da se bavimo analizama šta su bezbjednosne agencije uradile kad se usvajaju njihovi izvještaji, mi se saglašavamo s tim da one rade šta hoće i to je opasnost za ovu zemlju. U telekomima RS i Federacije BiH sjede cijele ekipe i prisluškuju razne vrste razgovora, vjerovatno ćemo doći u poziciju da moramo da se odreknemo mobilnih telefona", naveo je Popović.

Kada bismo imali pravnu državu, dodao je on, najmanje što bi se moglo desiti jeste da ministri koji su odgovorni podnesu ostavke.

Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS, takođe naglašava da se radi o klasičnom kršenju ljudskih prava te da u svemu ima i elemenata krivičnog djela.

"Tužilaštvo mora reagovati jer otvara se niz pitanja koja zahtijevaju rasprave i istrage. Možemo slobodno reći da ovo pokazuje zabrinjavajuće funkcionisanje institucija i građani s pravom treba da budu zabrinuti", kaže Todorović.

Todorović ističe da u ovoj aferi mediji ni u kom slučaju ne smiju biti žrtve i da bi bilo poražavajuće da novinari i novine budu žrtve i da država na takav način demonstrira silu.

Predrag Ćeranić, ekspert za bezbjednost, kaže da godinama ukazuje da OBA i SIPA nisu podvrgnute kvalitetnoj društvenoj kontroli i da posljednje saopštenje OBA pokazuje da su se malo izgubili u ovoj najvećoj bezbjednosnoj aferi.

"U saopštenju čak pominju neke istrage, a zakon im na to ne daje pravo jer oni se ne bave istragama nego prikupljanjem podataka", kaže Ćeranić dodajući da njihova prikrivena prijetnja medijima pokazuje da su se izgubili.

On naglašava da odgovore u vezi sa ovom aferom treba da daju i Savjet ministara i predsjednik Suda BiH, jer je predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić ujedno i predsjedavajući Izvršnog obavještajnog komiteta.

"Kontrola svih bezbjednosnih agencija u svijetu vodi se od strane izvršne i zakonodavne vlasti, a u našem slučaju parlamenta BiH i Savjeta ministara BiH", naglašava Ćeranić.

Načelnik

Među telefonima koji su prisluškivani nalazi se i broj Damira Hadžića, načelnika opštine Novi grad

Policijska misija EU (EUPM) u BiH očekuje da će relevantne institucije sprovesti brzu i detaljnu istragu o svim okolnostima u vezi sa prisluškivanjem.

Komesar EUPM-a Štefan Feler rekao je da navode o nelegalnom radu u vezi sa ovim slučajem treba da istraže institucije u BiH i utvrde činjenice.

"U ovom pi­tanju se navodi pretpostavka o nelegalnosti, što mi ne podr­ža­vamo. Pažljivo ćemo nadgledati ovaj proces i formirati stav nakon okončanja istrage", rekao je Feler. On je naglasio da EUPM očekuje da će nakon brze i detaljnu istragu o svim okolnostima u vezi s ovim slučajem relevantne institucije informisati javnost o svojim nalazima.

Među telefonima koji su prisluškivani od strane SIPA ili OBA, nalazi se  i broj Damira Hadžića, načelnika opštine Novi grad i visokopozicioniranog kadra SDP BiH.

Hadžić je kazao da nije primijetio da ga iko prisluškuje, ali isto tako vjeruje da postoji sudski nalog s obzirom da se njegovo ime vezivalo za aferu "Reket".

"Nemam pojma da me neko prisluškivao, ali su vjerovatno imali sudski nalog. U svakom slučaju niko me nije ni obavijestio da me prisluškivao mada su po zakonu na to obavezni", ističe Hadžić.

Sarajlija, kojeg smo takođe nazvali i čiji broj se nalazi na spisku prisluškivanih, kaže da nema pojma o čemu pričamo. Naš razgovor je tekao:

- Dobar dan, Vaš broj se nalazi na spisku brojeva koje je prisluškivala OBA, hoćete li nam reći o čemu se radi i da li ste primijetili da Vas neko prisluškuje?

- Otkuda vam ovaj broj?

- Pa sada sam objasnio, nalazi se na spisku brojeva koje je prisluškivala OBA. Da li su imali razloga za to, da li ste ikada privođeni u policiju?

- Ma nemam pojma o čemu se radi. Već godinu i po dana sam bez posla i jedva sastavljam kraj s krajem, ne vidim nijedan razlog da me neko prisluškuje.

Tako je odgovaralo i dosta drugih osoba koje smo kontaktirali, a čiji brojevi se nalaze na ovom spisku. Međutim, ima i onih koji pretpostavljaju zašto su prisluškivani, pa tako i Naser K. kaže da je to vjerovatno zato što je bio u društvu s "nekim sumnjivim tipovima", ali osim što je popio kafu, sa njima ništa više nije imao.

On je još kazao: "Uhapšen sam 2007. godine kada je bila ona frka sa Gašijem i Keljmendijem, ali sam pušten nakon dva dana jer nemam veze s kriminalnim radnjama. Ovaj broj koristim od 1997. godine i dok sam živ, neću ga mijenjati pa neka slušaju koliko hoće, ali nemam šta kriti ni pred Bogom ni pred narodom."

Afera "državni udar"

Ugašena federalna obavještajna služba FOSS, bez sudskog naloga, prisluškivala je prije nekoliko godina Zlatka Lagumdžiju, predsjednika SDP-a, bivšeg direktora ove službe Munira Alibabića koji je u to vrijeme bio haški istražitelj te nekolicinu novinara, između ostalih Senada Avdića, glavnog i odgovornog urednika sarajevskog sedmičnjaka "Slobodna Bosna". Razgovori prisluškivanih osoba objavljeni su u medijima 2003. godine.

Djelatnici nekadašnjeg FOSS-a tada su na osnovu nezakonito prisluškivanih razgovora tvrdili da je pripreman državni udar. Njihovi navodi su odbačeni istragom Tužilaštva FBiH, a cijela afera je završena optužnicima protiv tadašnjih čelnika ove agencije.

Tihomir Gligorić, predsjednik Komisije bh. parlamenta za ispitivanje slučaja prisluškivanja, potvrdio je da su u aferi "državni udar" prisluškivanjem povrijeđena ljudska prava, te da je FOSS kršio zakon. U vrijeme ove afere na čelu FOSS-a bio je Ivan Vukšić, koji je zbog odavanja službenih podataka osuđen na osam mjeseci zatvora.

Čelnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) nikada nisu ispoštovali zaključak bh. parlamenta da se svim obavještajcima uključenim u aferu "državni udar" zabrani rad u državnoj obavještajnoj agenciji.

Udruženje novinara RS

Upravni odbor Udruženja novinara RS smatra nedopustivim prijetnje tužbama i istrage Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) protiv novinara i medija, povodom objavljivanja spiskova nelegalno prisluškivanih mobilnih telefona građana i ističe da će, ukoliko se pritisci nastave, zatražiti pravnu pomoć.

"Ukoliko pritisci rukovodstva OBA na novinare i medije koji se bave ovom temom budu nastavljeni, Udruženje novinara RS zatražiće pravnu pomoć od Međunarodne federacije novinara (IJF), te ostalih domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom prava novinara da slobodno i profesionalno izvještavaju", navodi se u saopštenju UO ovog udruženja.

Smatraju da rukovodstvo OBA, s pozicije sile vrši direktan pritisak na novinare i medije, kršeći osnovna prava medija da izvještavaju građane o nezakonitim i protivustavnim aktivnostima državnih institucija, kao što je prisluškivanje, kršeći time osnovna ljudska prava građana.

UO Udruženja smatra da rukovodstvo OBA treba da odgovori na pitanje da li su zakonito prisluškivali građane, a ne da se bave medijima.

OBA podnjela krivičnu prijavu

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv NN lica, jer je "dostavilo podatke o telefonskim brojevima osumnjičenih lica zbog kriminala koji se nalaze pod prismotrom", prenijela je Federalna televizija.

Prethodno su ''Nezavisne novine" došle u posjed spiska sa više od 5 000 brojeva mobilnih telefona koje su,  od 2008. do 2010. godine prisluškivale OBA i SIPA - što legalno, što ilegalno.

Policijska misija EU u BiH očekuje da će relevantne institucije provesti brzu i detaljnu istragu o svim okolnostima u vezi sa slučajem prisluškivanja 5 000 brojeva mobilnih telefona koje su provodile OBA i Sipa.

Spisak sa brojevima prisluškivanih telefona pročitajte u štampanom i PDF izdanju "Nezavisnih novina"

Vezane vijesti

Nezavisne nastavljaju s objavljivanjem nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (II)

EKSKLUZIVNO: Nezavisne u posjedu spiska brojeva telefona: OBA i SIPA prisluškuju hiljade građana!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije