BiH

Nema odgovornih za učešće vojnika na proslavi Dana RS

Nema odgovornih za učešće vojnika na proslavi Dana RS
Nema odgovornih za učešće vojnika na proslavi Dana RS

SARAJEVO - Nema odgovornih u cijelom procesu odobravanja učešća pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS, 9. januara ove godine, suština je analize koju je uradio Ante Jeleč, komandant Zajedničkog štaba OS BiH.

Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, kazao je u petak "Nezavisnim" da će Ministarstvo odbrane BiH u ponedjeljak zauzeti stav o izvještaju koji je za Ministarstvo sačinio Jeleč.

"Sa svojim stavom  Ministarstvo će upoznati Predsjedništvo BiH u utorak, za kada je zakazan sastanak. Analiza koja nosi oznaku tajnosti je uopštena. Ono što je osnovni sadržaj jeste da u cijelom procesu odobravanja učešća pripadnika Trećeg pješadijskog puka na obilježavanju Dana RS - 9. januara nema odgovornih. S druge strane, treba da se jasnije definišu procedure odobravanja da ih ne bi svako tumačio kako mu padne na pamet", istakao je Jerinić.

Niko od članova Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH u petak nije želio komentarisati ovaj izvještaj, jer ga, kažu, nisu još vidjeli i dok o njemu svoj stav ne zauzmu i Ministarstvo odbrane i Predsjedništvo BiH.

U analizi, koju je polovinom prošlog mjeseca zatražila Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, trebalo je da bude ispitano da li je došlo do narušavanja ili zloupotrebe pojedinaca ili institucija kada je u pitanju implementacija zakona o odbrani i službi u Oružanim snagama, ali i svih važećih podzakonskih akata nastalih iz ta dva zakona koji se tiču angažiranja OS BiH povodom obilježavanja Dana RS.

Jeleč nam je dan ranije kazao da je dokument  povjerljiv te da on, osim  utvrđivanja odgovornosti, sadrži i upute, odnosno analizu kako bi ubuduće trebalo da se radi da se izbjegnu  ovakve situacije.

Jeleč je, inače, sredinom januara bio zadužen da do 2. februara dostavi  rezultate i analizu istrage o učešću pripadnika Trećeg pješadijskog puka na obilježavanju 9. januara.

Pendeševa je više puta ponovila da su njeni zamjenici učinili sve po pravilima dok je ona bila na godišnjem odmoru.

S druge strane, bošnjački političari tvrde da vojnici nisu smjeli da budu u Banjaluci jer je Ustavni sud BiH utvrdio  da je obilježavanje Dana RS neustavno.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije