Nema odlaganja lokalnih izbora

Uroš Vukić - 03.04.2012 07:35
Nema odlaganja lokalnih izbora

BANJALUKA - Za realizaciju ideje da se istovremeno održe lokalni i opšti izbori u BiH nema više vremena, a u budućnosti, ako se to i dalje bude željelo, moraće biti promijenjen Ustav BiH i nekoliko zakona koji regulišu oblast lokalnih zajednica i održavanja izbora.

Iako je većina političkih partija podržala ideju spajanja izbora, zbog rokova gotovo je nemoguće to sprovesti u djelo.

Takođe, u slučaju produženja mandata bilo bi potrebno izmijeniti, pored Ustava BiH, i entitetske ustave, što je previše komplikovano s obzirom na procedure.

Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a, kaže da za spajanje lokalnih i opštih izbora nema vremena jer se nalazimo na pragu aprila, a 5. maj je rok do kada izbori moraju da budu proglašeni.

"Do tada imamo majske, vaskršnje i uskršnje praznike. U pitanju je petnaestak neradnih dana, a parlamenti koji bi trebalo to da usvoje imaju već svoje planove. U ovoj zemlji mnogo jednostavnije stvari nismo uspjeli promijeniti za nekoliko godina, a kamoli ovu za koju treba promijeniti zakon ili nekoliko njih, ustave ili neke ustave. Dakle, nema ništa od toga, potrošićemo vrijeme i pisanje još kratko, a izbori će biti održani na jesen", rekao je Radmanović.

Takođe, i Ramiz Salkić, član Glavnog odbora SDA, kaže da je nerealno da se ove godine spoje izbori jer su stranke već dosta posla odradile za predstojeće lokalne izbore.

"Ljudi na terenu rade, stranke se spremaju, a i tenderske procedure su pri kraju. Sasvim sigurno nije realno da se to uradi ove godine, pa ni u doglednoj budućnosti. Puno se odmaklo kada su u pitanju izbori jer stranke na tome rade već neko vrijeme", kazao je Salkić.

U svakom slučaju stručnjaci u BiH upozoravaju - ukoliko se bude išlo na spajanje izbora - da se ide na skraćivanje mandata poslanicima ili odbornicima i načelnicima jer je praksa u demokratskim zemljama da se mandati skraćuju, a ne produžavaju.

Takođe, u slučajevima skraćivanja mandata biće potrebno izmijeniti samo Ustav BiH i zakone koji regulišu izborne procese, dok bi se u slučaju produžavanja mandata morali mijenjati i entitetski ustavi.

"U komparativnoj ustavnosti nije uobičajeno da se mandat produžava bez razloga propisanih Ustavom i zakonom. To se isključivo odnosi na ratno stanje i vanredne prilike. Pravnici bi rekli da se mandat ne može produžiti bez postupka kako je dobijen. Ne može niko sebi produžiti mandat bez onoga ko mu je dao mandat", kaže Mile Dmičić, pravni stručnjak, naglašavajući da NS RS na prijedlog 30 poslanika može dvotrećinskom većinom glasova da skrati svoj mandat i da to nije stvar Ustava već parlamentarne odluke.

Petar Kunić, profesor upravnog prava i poslanik DNS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da Ustav BiH nije rekao da se izbori mogu raspisivati ranije ili kasnije.

"U tom slučaju da bi izbori bili raspisani istovremeno vjerovatno bi morao biti promijenjen Ustav BiH. Takođe, ni Izborni zakon ne predviđa takvu mogućnost. Uopšte nije realno da se to sve može promijeniti i takva inicijativa je izbačena dosta olako", kaže Kunić.

On ističe da za spajanje izbora mora postojati objektivna potreba, ali da za sada toga još nema.

Podsjećanja radi, inicijativu za spajanje izbora pokrenuo je Petar Đokić, lider SP-a, a nedugo zatim su je podržali i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Izbori koštaju oko devet miliona KM

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije (CIK), kaže da ova institucija već uveliko radi na pripremi ovogodišnjih lokalnih izbora koji bi trebalo da budu održani prve nedjelje u oktobru.

"Biće birano 139 načelnika opština, gradonačelnik Banjaluke, odbornici u 140 skupština opština i Gradsko vijeće grada Mostara ako do tada to pitanje bude riješeno, te Skupština Brčko distrikta", precizirala je Pirićeva.

Prema procjeni CIK-a, lokalni izbori koštaće blizu devet miliona KM.

"Procjena je da će za aktivnosti koje provodi CIK iz budžeta BiH biti potrebno izdvojiti oko 4,3 miliona KM. To su planirani troškovi za štampanje i pakovanje glasačkih listića, štampanje drugih obrazaca, distribucija izbornog materijala u BiH i glasačima izvan zemlje, te informativna kampanja koju provodi CIK", istakla je Pirićeva.

Ostali troškovi u vezi sa izborima finansiraju se iz opštinskih budžeta i oni će, procijenjeno je, iznositi oko 4,5 miliona KM.

Ona je navela da je CIK BiH, u okviru priprema za lokalne izbore, već raspisao međunarodni tender za štampanje glasačkih listića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Raspudić: DF glavni faktor nestabilnosti

  04.03.2015 13:34 - Srna

  SARAJEVO - Politički analitičar Nino Raspudić ocijenio je da je Demokratski front /DF/ trenutno glavni faktor političke nestabilnosti u BiH, jer nije spreman na kompromis i ne priznaje osnovne ustavne kategorije kao što su konstitutivni narodi.

 • Smanjenje fiskalnih opterećenja rada

  04.03.2015 13:14 - Srna

  BANJALUKA - Ministar finansija Republika Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da je set predloženih zakona koji se razmatraju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske u najvećem obimu iz oblasti poreske politike i da je njihov cilj smanjenje fiskalnih opterećenja rada i povećanja oporezivanja potrošnje.

 • Lučić: Prisilili sina da siluje majku

  04.03.2015 13:04 - Srna

  SARAJEVO - Istražilac Tužilaštva BiH Slaviša Lučić izjavio je na suđenju Adilu Vojiću i Bekiru Mešiću, optuženim za silovanje Srpkinje u Bihaću, da je tokom istrage utvrdio da je i sin bio prisiljen da siluje majku.

 • Poslanici usvojili dnevni red

  04.03.2015 13:02 - Srna

  BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, nakon kraće pauze u zasjedanju, usvojili su dnevni red posebne sjednice na kojem se nalazi set reformskih zakona.

 • Naknade tužiocima i sudijama u skladu sa Ustavom

  04.03.2015 12:45 - Srna

  SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu utvrdila postojanje ustavnog osnova i usaglašenosti sa pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

 • Kratka pauza u Narodnoj skupštini

  04.03.2015 12:10 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrlović dao je kratku pauzu tokom skupštinske rasprave o dnevnom redu, na zahtjev Poslaničkog kluba PDP-a.

 • Bećirović: Mora se prestati s maksimalističkim pristupom

  04.03.2015 12:08 - Fena

  SARAJEVO - Nema nikakvih novih uslova, to je sve ono o čemu smo ranije pričali. Mora se prestati sa maksimalističkim pristupom i ispoštovati neki zahtjevi Demokratske fronte, izjavio je za televiziju N1 član Predsjedništva Demokratske fronte i zastupnik u Parlamentu BiH Damir Bećirović.

 • Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS

  04.03.2015 11:51 - Srna

  BANJALUKA - U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran set reformskih zakona, od čega jedan prijedlog i 13 nacrta zakona.

 • Tužilaštvo spremno da obezbjeđuje papinu posjetu

  04.03.2015 10:42 - Srna

  SARAJEVO - Tužilaštvo BiH će, zajedno sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, preduzeti sve aktivnosti da bi obezbjeđenje posjete pape Franja BiH u junu bilo na najvišem nivou, izjavio je Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH.

 • Dva brata i dvije sestre Sinanović na sirijskom ratištu

  04.03.2015 10:31 - Srna

  SARAJEVO - Iz sarajevskog naselja Butmir na ratište u Siriji prije tri mjeseca otišla su dva brata i dvije sestre Armina Sinanovića.

 • SIPA uhapsila petoro osumnjičenih za ratni zločin

  04.03.2015 10:25 - Fena

  SARAJEVO - Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području opštine Rogatica slobode lišili petoro osumnjičenih za ratni zločin.

 • Pavić: Više progon nego istraga

  04.03.2015 10:03 - Srna

  SARAJEVO - Ugledni američki advokat Robert Pavić ocijenio je da je ono što se dešava u vezi sa informacijama da SAD namjerava da deportuje 150 (uglavnom) Srba iz BiH, zbog navodnih ratnih zločina, više liči na progon nego na istragu.

 • Ešdaun: BiH nezaustavljivo ide unazad

  04.03.2015 08:56 - Fena

  SARAJEVO - Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun upozorio je da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već deset godina, a da međunarodna zajednica ne radi ništa da se to prekine.

 • Košarac: SDS, PDP i NDP ne mogu da se suprotstave namjerama SDA i DF-a

  04.03.2015 08:25 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je očigledno da će nova parlamentarna većina i vlast na nivou BiH, umjesto rješenja, proizvoditi dodatne probleme i destabilizovati ionako lošu političku situaciju u BiH.

 • FBiH i dalje bez grba i zastave

  04.03.2015 08:20 - Mirsada Lingo-Demirović

  SARAJEVO - Federacija BiH nema svojih simbola već osam godina, od kako je zastavu i grb na kojima su ljiljani i šahovnica Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer ne sadržava obilježja srpskog naroda kao trećeg konstitutivnog naroda.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.