BiH

Nema odlaganja lokalnih izbora

Nema odlaganja lokalnih izbora
Nema odlaganja lokalnih izbora

BANJALUKA - Za realizaciju ideje da se istovremeno održe lokalni i opšti izbori u BiH nema više vremena, a u budućnosti, ako se to i dalje bude željelo, moraće biti promijenjen Ustav BiH i nekoliko zakona koji regulišu oblast lokalnih zajednica i održavanja izbora.

Iako je većina političkih partija podržala ideju spajanja izbora, zbog rokova gotovo je nemoguće to sprovesti u djelo.

Takođe, u slučaju produženja mandata bilo bi potrebno izmijeniti, pored Ustava BiH, i entitetske ustave, što je previše komplikovano s obzirom na procedure.

Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a, kaže da za spajanje lokalnih i opštih izbora nema vremena jer se nalazimo na pragu aprila, a 5. maj je rok do kada izbori moraju da budu proglašeni.

"Do tada imamo majske, vaskršnje i uskršnje praznike. U pitanju je petnaestak neradnih dana, a parlamenti koji bi trebalo to da usvoje imaju već svoje planove. U ovoj zemlji mnogo jednostavnije stvari nismo uspjeli promijeniti za nekoliko godina, a kamoli ovu za koju treba promijeniti zakon ili nekoliko njih, ustave ili neke ustave. Dakle, nema ništa od toga, potrošićemo vrijeme i pisanje još kratko, a izbori će biti održani na jesen", rekao je Radmanović.

Takođe, i Ramiz Salkić, član Glavnog odbora SDA, kaže da je nerealno da se ove godine spoje izbori jer su stranke već dosta posla odradile za predstojeće lokalne izbore.

"Ljudi na terenu rade, stranke se spremaju, a i tenderske procedure su pri kraju. Sasvim sigurno nije realno da se to uradi ove godine, pa ni u doglednoj budućnosti. Puno se odmaklo kada su u pitanju izbori jer stranke na tome rade već neko vrijeme", kazao je Salkić.

U svakom slučaju stručnjaci u BiH upozoravaju - ukoliko se bude išlo na spajanje izbora - da se ide na skraćivanje mandata poslanicima ili odbornicima i načelnicima jer je praksa u demokratskim zemljama da se mandati skraćuju, a ne produžavaju.

Takođe, u slučajevima skraćivanja mandata biće potrebno izmijeniti samo Ustav BiH i zakone koji regulišu izborne procese, dok bi se u slučaju produžavanja mandata morali mijenjati i entitetski ustavi.

"U komparativnoj ustavnosti nije uobičajeno da se mandat produžava bez razloga propisanih Ustavom i zakonom. To se isključivo odnosi na ratno stanje i vanredne prilike. Pravnici bi rekli da se mandat ne može produžiti bez postupka kako je dobijen. Ne može niko sebi produžiti mandat bez onoga ko mu je dao mandat", kaže Mile Dmičić, pravni stručnjak, naglašavajući da NS RS na prijedlog 30 poslanika može dvotrećinskom većinom glasova da skrati svoj mandat i da to nije stvar Ustava već parlamentarne odluke.

Petar Kunić, profesor upravnog prava i poslanik DNS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da Ustav BiH nije rekao da se izbori mogu raspisivati ranije ili kasnije.

"U tom slučaju da bi izbori bili raspisani istovremeno vjerovatno bi morao biti promijenjen Ustav BiH. Takođe, ni Izborni zakon ne predviđa takvu mogućnost. Uopšte nije realno da se to sve može promijeniti i takva inicijativa je izbačena dosta olako", kaže Kunić.

On ističe da za spajanje izbora mora postojati objektivna potreba, ali da za sada toga još nema.

Podsjećanja radi, inicijativu za spajanje izbora pokrenuo je Petar Đokić, lider SP-a, a nedugo zatim su je podržali i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Izbori koštaju oko devet miliona KM

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije (CIK), kaže da ova institucija već uveliko radi na pripremi ovogodišnjih lokalnih izbora koji bi trebalo da budu održani prve nedjelje u oktobru.

"Biće birano 139 načelnika opština, gradonačelnik Banjaluke, odbornici u 140 skupština opština i Gradsko vijeće grada Mostara ako do tada to pitanje bude riješeno, te Skupština Brčko distrikta", precizirala je Pirićeva.

Prema procjeni CIK-a, lokalni izbori koštaće blizu devet miliona KM.

"Procjena je da će za aktivnosti koje provodi CIK iz budžeta BiH biti potrebno izdvojiti oko 4,3 miliona KM. To su planirani troškovi za štampanje i pakovanje glasačkih listića, štampanje drugih obrazaca, distribucija izbornog materijala u BiH i glasačima izvan zemlje, te informativna kampanja koju provodi CIK", istakla je Pirićeva.

Ostali troškovi u vezi sa izborima finansiraju se iz opštinskih budžeta i oni će, procijenjeno je, iznositi oko 4,5 miliona KM.

Ona je navela da je CIK BiH, u okviru priprema za lokalne izbore, već raspisao međunarodni tender za štampanje glasačkih listića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije