BiH

Nema pregovora bez trećeg partnera?

Nema pregovora bez trećeg partnera?
Nema pregovora bez trećeg partnera?

SARAJEVO - Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da je razgovarao s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem, ali da daljnje pregovore o Vladi Federacije BiH ne bi nastavio bez prisustva trećeg partnera u vlasti, odnosno Demokratske fronte (DF).

''Sastanak ćemo održati najvjerovatnije u petak ili za vikend, obzirom da idem na put koji će trajati dva dana'', dodao je Izetbegović. 

Istakao je da će uraditi sve što je potrebno da održi sastanak u cilju što bržeg formiranja Vlade FBiH i stabilizacije prilika u zemlji. 

''Žao mi je što u prošlu subotu nismo nastavili razgovore. Teški problemi čekaju Vladu FBiH naredne četiri godine i trebali bi svi ozbiljno pristupiti problemu i odustati od maksimalističkih zahtjeva'', smatra Izetbegović. 

S druge strane predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović kazao je danas novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da će sljedeće sedmice biti formiran Savjet ministara BiH i Vlada Federacije BiH. 

''Naredne dane iskoristit ćemo za komunikaciju unutar mogućih različitih pogleda na parlamentarnu većinu, a cilj nam je da u ponedjeljak imamo jasan stav i da krenemo u implementaciju struktura vlasti'', rekao je Čović. 
Podsjetio je da je njegov jedini partner Stranka demokratske akcije (SDA) te da je njihov stav da HDZ-u u Vladi FBiH pripadne šest ministarskih mjesta, među kojima mora biti i Ministarstvo finansija FBiH. 

''Kompromis bi se mogao tražiti u nekim drugim resorima, ali ne i u tom ministarstvu, jer ako bošnjačkoj strani pripadnu mjesta predsjednika vlada na državnom i federalnom nivou, onda se mora uspostaviti određena infrastruktura '', objasnio je Čović. 

Takođe je naglasio da je politička situacija u BiH preozbiljna te da HDZ ima odgovornost, jer je apsolutni pobjednik unutar svog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije