BiH

Nema prijedloga za mandatara Vlade KS

Nema prijedloga za mandatara Vlade KS
Nema prijedloga za mandatara Vlade KS

SARAJEVO - Mirjana Malić predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo za bh. novinsku agenciju Patria kazala je da ona još uvijek nije dobila nijedan prijedlog za mandatara Vlade KS.

‘’Moram imati većinu, ne mogu imenovati mandatara kojeg ne podržava natpolovična većina Skupštine. Ako će doći prijedlog sa 18 potpisa, onda će to ići strašno brzo u proceduru. Ako je išta napisano, meni će doći iz pisarnice. Da li će prijedlog doći u ponedjeljak to ne znam’’,  kazala je Malić za NAP.

Inače, Naša stranka juče je zvanično predložila Predraga Kojovića zastupnika ove stranke u Skupštini Kantona Sarajevo i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH za mandatara Vlade KS nakon sjednice Predsjedništva i Regionalnog odbora.

Kako je ranije saopštio Kantonalni odbor SDA Sarajevo, moguću kandidaturu Kojovića ne bi i neće podržati pod bilo kojim okolnostima, jer isti ne posjeduje potrebna znanja i vještine za obavljanje tako odgovorne i složene funkcije kao što je funkcija premijera – naveli su prije dva dana iz KO SDA čiji je predsjednik Denis Zvizdić.

Koliko je situacija konfuzna dokaz su izjave zastupnika u Skupštini KS koji u ovom trenutku nemaju bilo kakve provjerene informacije niti moguće ime novog manadatara.

Nedžad Fazlija, šef Kluba SDP-a, kazao je za NAP da nakon mnogobrojnih imena koja su se pojavljivala kao mogući novi mandatari Vlade poput Muhameda Kozadre, Elmedina Konakovića, pa na kraju Predraga Kojovića ova stranka se neće izjašnjavati dok ne dođe zvaničan prijedlog sa 18 potpisa zastupnika.

‘’Dok ne budemo zvanično dobili da je neko predložen za mandatara sa 18 potpisa, SDP se neće izjašnjavati ‘’, kazao je Fazlija.

Ukoliko Kojović i ne bude imao podršku SDA i SDP, to znači da ostaje 20 poslanika koji bi mu mogli dati potpis. Rok za tehnički mandat trenutne vlade KS bez premijera ističe u ponedjeljak nakon čega Kanton Sarajevo ulazi u bezvlašće i pravnu neisigurnost, jer niko ne zna da li aktuelni ministri i vlada mogu zakonito djelovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije