BiH

Nema saglasnosti o slučaju "Zubac"

Nema saglasnosti o slučaju "Zubac"
Nema saglasnosti o slučaju "Zubac"

SARAJEVO - Trosatna sjednica Nezavisnog odbora bh. parlamenta završena je danas bez zaključka da li je tokom nasilnih protesta građana u februaru bilo propusta u radu policijsko-sigurnosnih agencija jer je tada zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Odbor danas nije uspio usaglasiti ni da na dnevni red uvrsti informaciju zamjenika ministra sigurnosti BiH kojom ih obavještava o podignutoj optužnici protiv Gorana Zupca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kojem je prekjuče zabranjen pristup svim tajnim podacima.

"Uspjeli smo usaglasiti da od ustavnopravnih komisija parlamenta BiH tražimo autentično tumačenje Zakona o nezavisnim policijskim tijelima i Zakona o policijskim službenicima jer ove zakone različito tumače predstavnici agencija uključenih u događaje od 7. februara", izjavio je Žiko Krunić, predsjedavajući Nezavisnog odbora, nadležnog za predlaganje izbora i smjena rukovodilaca tri policijske agencije, među kojima je i SIPA.

Od izjašnjavanja komisija zavisi i kada će Nezavisni odbor održati novu sjednicu i nastaviti analizu rada sigurnosnih agencija tokom protesta.

Krunić je ustvrdio da je Goran Zubac, bez obzira na to što mu je onemogućen pristup tajnim podacima, još direktor SIPA s punim ovlaštenjima.

"Rad SIPA nije doveden u pitanje niti je pokretanje krivičnog postupka pred pravosudnim organima protiv Zupca nadležnost Nezavisnog odbora. Mi nemamo nikakvu primjedbu na njegov rad", kazao je Krunić, koji je i ranije tvrdio da optužnica ne može biti razlog za suspenziju direktora SIPA jer je samo pravosnažana presuda dokaz nečije krivične odgovornosti.

Zupca je Tužilaštvo BiH optužilo za nesavjestan rad u službi jer 7. februara nije angažovao Specijalnu jedinicu SIPA radi pružanja pomoći u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH.

Zubac je sa svojim najbližim saradnicima danas kratko prisustvovao sjednici Nezavisnog odbora, ali s novinarima nije želio razgovarati.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar, koji je prekjuče potpisao rješenje da Zubac nema pristupa internim, tajnim i vrlo tajnim podacima, rekao je juče da je ovo rješenje odmah i provedeno, ali da nije blokirano provođenje krivičnih istraga jer u SIPA više ljudi ima pristup internim, tajnim i vrlo tajnim podacima.

Tvrdi da su SIPA, Nezavisni odbor i Ministarstvo sigurnosti BiH još u februaru obaviješteni o pokretanju istrage "ali nisu ništa učinili". Ćavar je kazao da će zato sve ove informacije proslijedio Vijeću ministara.

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da će "korespondenciju koja se odnosi na pristup tajnim podacima do stepena 'vrlo tajno', uključujući i stepen 'vrlo tajno', realizovati isključivo sa zamjenikom direktora SIPA Đurom Kneževićem".

Iz SIPA su  najavili da će Zubac uložiti prigovor na rješenje kojim mu je zabranjen pristup tajnim podacima jer smatra da je to rješenje puno nepravilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije