BiH

Nemiri u Sarajevu

Nemiri u Sarajevu
Nemiri u Sarajevu

SARAJEVO - Nekoliko hiljada demonstranata jučer je kamenjem, jajima, petardama i drugim predmetima demoliralo zgradu Vlade Kantona Sarajevo tokom masovnih prosvjeda koji su počeli nešto prije podneva.

Demonstracije su organizovali predstavnici pokreta "Dosta" i nevladine organizacije "Grozd", zbog narušene sigurnosne situacije u Sarajevu.

Demonstranti, među kojima je bilo najviše mladih, nedugo nakon okupljanja počeli su bacati kamenje, jaja i druge predmete na zgradu Vlade KS. Gotovo svi prozori na zgradi su polupani, a fasada je potpuno uništena. Specijalci su uhapsili Samira Bužu, iz pokreta "Dosta", koji je, kako policija smatra, bio organizator nemira, te je tjerao demonstrante da bacaju kamenje i vrijeđaju policajce.

Građani su na jučerašnje demonstracije došli s transparentima: "Dosta nam je bilo", "Ko je sljedeći", "Dosta mraka". Ministrima u Vladi KS poručili su: "Dajte ostavku", "Ubice", "Lopovi". Demonstrantima ispred zgrade KS priključila se i Sarajka Zlata Kurtović. Kaže da je došla zbog sigurnosne situacije u gradu.

"Moj unuk je već jednom napadnut i ne želim da se to ponovi. Samir Silajdžić mora podnijeti ostavku. Policija mora imati veće ovlasti. U ovu zgradu mora ući nova vlast", rekla je Kurtovićeva.

Demonstranti su jučer blokirali i glavnu saobraćajnicu na Skenderiji, zbog čega je saobraćaj u potpunosti bio obustavljen pola sata.

Nakon eskalacije nemira predstavnici organizacija "Grozd" i "Dosta" ogradili su se od protesta, tvrdeći da nisu organizatori skupa.

"Građane smo pozivali na mirne demonstracije. Namjera nam je bila da mirnim protestima tražimo smjenu Samira Silajdžića, premijera KS, i Semihe Borovac, gradonačelnice Sarajeva. Skup nije bio ispolitiziran, niti je ovo bila predizborna kampanja", istakao je Demir Mahmutčehajić, predstavnik pokreta "Dosta".

Nakon petosatnih protesta, Specijalna policija MUP-a Kantona Sarajevo oko 17 sati uspjela je bez upotrebe sile rastjerati demonstrante, među kojima je bilo najviše srednjoškolaca.

Silajdžić: Neću dati ostavku

Vanredna sjednica Skupštine KS zbog jučerašnjih demonstracija dva puta je bila prekidana. Samir Silajdžić, premijer KS, pozvao je predstavnike pokreta "Dosta" i "Grozd" na pregovore. Međutim, niko se od predstavnika ovih organizacija nije pojavio jer, kako su kazali, "nisu se osjećali odgovornim za eskalaciju protesta niti su bili organizatori demonstracija".

"Ovo je manipulacija djecom i najprimitivniji oblik politikanstva. Ni ja, ni ministri u Vladi KS nećemo dati ostavku. Nećemo dozvoliti da bjelosvjetski hohštapleri ruše Vladu KS", poručio je Silajdžić.

Vlada KS na vanrednoj sjednici prošle sedmice donijela je zaključke i Nacrt akcionog plana za rješavanje maloljetničke delinkvencije u KS. Uoči zaključenja ovog broja "Nezavisnih" Skupština KS još je zasjedala.

 Šest povrijeđenih, nekoliko privedenih

Tokom jučerašnjih demonstracija lakše su povrijeđena četiri policajca, dva građanina i jedan službenik Vlade KS.

"Privedeni su Alojz Stanić iz Sarajeva, koji je u vrijeme demonstracija pokušao ukrasti megafon. Policiji je odranije poznat. Drugi uhapšeni je Sanjin Bužo, iz pokreta "Dosta". Osim njih, policija je identifikovala tri maloljetne osobe koje su pozvane u prostorije PU Centar u prisustvu roditelja i oni su pušteni. Jedna od ovih maloljetnih osoba je djevojka. Cijeli tok protesta je snimljen kamerom, tako da ćemo identifikovati veći broj osoba", kazao je Jusuf Zornić, portparol MUP-a KS. On je rekao da pripadnici MUP-a KS nisu primijenili silu, već su tijelima potisnuli masu.

U Hitnoj pomoći kazali su da su imali šest intervencija.

"Na licu mjesta ukazali smo pomoć trojici policajaca i građanima kojima nije bilo dobro. Svi su prevezeni u bolnicu", rečeno je u Hitnoj pomoći. Biljana Jandrić, portparol bolnice "Koševo", potvrdila je da su kod njih hospitalizovani policajci Emir Vatreš i Belmin Muharemović, koji su nakon ukazane pomoći pušteni kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije