BiH

Neophodna revizija 11 kosturnica u BiH

Mirsada Lingo - 24.02.2012 18:15
Neophodna revizija 11 kosturnica u BiH

SARAJEVO - Revizija posmrtnih ostataka NN lica u 11 kosturnica u BiH treba da bude urađena, saglasna su sva tri člana Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH, ali još nije utvrđeno na koji način će to biti riješeno, što je ovih dana izazvalo buru negodovanja udruženja porodica nestalih iz oba entiteta.

Nakon najave da će biti izvršena revizija u kosturnicama gdje ima između 3.500 i 4.000 tijela pobunila su se prvo udruženja iz RS, a nakon toga su negodovala i udruženja iz FBiH.

Milutin Mišić, član Kolegijuma direktora Instituta, ocijenio je juče da je revizija u kosturnicama prioritet te da mora biti izvršena, iako je nekoliko dana ranije kazao da nije usaglašen nacrt naredbe koji je iz Instituta upućen Tužilaštvu BiH, odnosno da on to nije podržao.

"Mi smo samo jedan dio u lancu rješavanja ovog problema. Nadam se da ćemo pokrenuti sve nadležne da odrade svoj posao po ovom pitanju, jer se radi o naredbi za 3.000 do 4.000 neidentifikovanih lica i smatram da tužilaštvo, sudovi i drugi nadležni u svemu ovome treba da zauzmu svoje mjesto", kazao je Mišić.

Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta, ponovio je juče da nije samoinicijativno uputio naredbu Tužilaštvu BiH nego je to radni materijal, koji bi nakon dorade trebalo da bude osnov za reviziju.

Stav o naredbi daće Tužilaštvo BiH, nakon čega će konačna odluka biti usaglašena između Instituta, ICMP-a, Tužilaštva BiH, te okružnih, kantonalnih i entitetskih tužilaštava.

Član Kolegijuma direktora Amor Mašović rekao je da prilikom izrade radnog materijala Institut nije kontaktirao nijedno udruženje porodica nestalih, o čemu će konačnu odluku donijeti nadležni organi.

On kaže da bi se sprovođenjem naredbe "vratilo dostojanstvo mrtvima bez imena i prezimena i pomoglo u smiraju živima".

"Mi koji smo radili ovu naredbu napravili smo izuzetak prema spomen-kosturnicama i rekli da će NN tijela u njima ostati, osim ako tužilac ustanovi da postoji poseban razlog da neka od njih treba vratiti tamo odakle su iskopana", kazao je Mašović.

Dodao je da je ovaj proces iniciran 2008. godine, kada je bivši član Savjetodavnog odbora Instituta Boro Peulić izrazio zabrinutost zbog više od 600 neidentifikovanih tijela u kosturnicama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju.

Jurišić je istakao da Institut ne ekshumira tijela sa grobalja, već "samo tamo gdje postoje dobre indicije uzimaju rezervni uzorak za DNK analizu".

U prošloj godini Institut za nestale osobe BiH ekshumirao je 445 posmrtnih ostataka žrtava rata, nestalih osoba u BiH, identificirane su 872 osobe, a ukupno je obavljeno 780 predvizita.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Lagumdžija: Pametniji sam dva puta od Izetbegovića

  15.09.2014 00:21 - N.N.

  MOSTAR - Socijaldemokratska partija BiH predstavila je večeras u Sali Narodnog pozorišta Mostar kandidate za sve nivoe vlasti na predstojećim izborima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

 • Jovičić: Borba za pravedno i napredno društvo

  14.09.2014 22:23 - Srna

  TRN - Kandidat Stranke pravedne politike /SPP/za predsjednika Republike Srpske Dragomir Jovičić poručio je da je ovo nova politička stranka koja čista obraza može obećati da će se boriti za pravedno i napredno društvo.

 • Socijalisti očekuju izlazak na nivo vlasti BiH

  14.09.2014 22:17 - Srna

  BIJELJINA - Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao je večeras na javnoj tribini u Bijeljini da socijalisti na izbore izlaze sa optimizmom, ubijeđeni u veliku podršku birača koja raste u kontinuitetu nakon svakih izbora.

 • Pavić: Prijedor da bude posebna regija

  14.09.2014 22:14 - Srna

  PRIJEDOR - Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je večeras da ova stranka neće prihvatiti prostorni plan Republike Srpske dok god Prijedor ne bude posebna regija, ravnopravna sa ostalima.

 • Čavić: Prioritet - politika zapošljavanja

  14.09.2014 21:55 - Srna

  LAKTAŠI - Nosilac liste NDP-a iz izborne jedinice tri za Narodnu skupštinu Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da će prioritet ove stranke biti politika zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta, te da će biti protiv bilo kakvog novog zaduživanja.

 • Simbolično zaplijepljeni plakati stranačkih kandidata

  14.09.2014 21:49 - Srna

  MRKONJIĆ GRAD - Kandidat SNSD-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je večeras da su opšti izbori, zakazani za 12. oktobar, izbori za Republiku Srpsku.

 • SNSD će istrajati na svim započetim projektima

  14.09.2014 21:32 - V.D.

  TREBINJE - Savez nezavisnih socijaldemokrata će i u Trebinju, kao i ostalim krajevima Republike Srpske, istrajati na svim započetim projektima, prevenstveno na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta, kao i na obnovi i izgradnji infrastrukture i cijele Republike Srpske.

  Foto
 • Poziv građanima da izađu na izbore

  14.09.2014 20:24 - Agencije

  SARAJEVO - Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije, pozvao je građane da izađu u što većem broju na izbore i podrže kandidate SDP-a.

 • RS treba više državnih nadležnosti

  14.09.2014 19:10 - Uroš Vukić

  BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO, ROGATICA - Republika Srpska ne treba da bude entitet već da ima što više državnih nadležnosti, poručio je Milorad Dodik, kandidat koalicije SNSD - DNS - SP za predsjednika RS, obraćajući se prisutnima na predizbornom skupu u Rogatici, ističući da je RS država srpskog naroda i onih koji hoće sa Srbima da žive.

  Foto
 • Srpski povratnici traže podršku

  14.09.2014 18:40 - Srna

  BOSANSKO GRAHOVO - Srpski povratnici na području Bosanskog Grahova teško žive i oni traže ohrabrenje, podršku i pomoć da bi ostali i opstali na tim prostorima, rekao je juče Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, u Bosanskom Grahovu, koji je pristutvovao obilježavanju prazniku Sabora srpskih svetitelja - slavi Eparhije bihaćko-petrovačke.

 • SPP pokreće akciju o nepotizmu

  14.09.2014 18:28 - A. Šišić

  BANJALUKA - Stranka pravedne politike (SPP) danas je najavila da će pokrenuti akciju naziva "Gdje radi guzonjin sin" s ciljem skretanja pažnje na korupciju i nepotizam pri zapošljavanju u državnim institucijama.

 • Korak ka vraćanju Srba u Slavoniju

  14.09.2014 18:09 - Nikola Vidačković

  PAKRAC - Novi episkop slavonski Jovan ustoličen je na svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je u sabornom hramu Svete trojice u Pakracu služio Njegova svetost patrijarh Irinej.

 • Beč centar radikalnih selefija iz BiH

  14.09.2014 17:37 - D.Ra.

  BEČ - Beč je centar radikalne selefijske scene iz Bosne i Hercegovine. Sve više je ekstremista koji putuju između Bosne i Beča i obratno. Većina tih ekstremista je nekad živjela u Austriji, gdje je vjerovatno i radikalizovana", izjavio je Džon Šindler, bivši oficir Američke bezbjednosne agencije (NSA), vrhunski ekspert ove agencije za Balkan, u intervjuu za austrijski "Ostrajh".

 • Dodik i Cvijanovićeva sastaće se s Putinom

  14.09.2014 17:34 - U. Vukić

  MOSKVA - Milorad Dodik, predsjednik RS, i Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, danas su otputovali u trodnevnu posjetu Ruskoj Federaciji.

 • Banjalučanin uhapšen zbog ratnog zločina

  14.09.2014 17:31 - Srna

  BEOGRAD - Željislav Vujasinović (48), državljanin BiH, iz Banjaluke, uhapšen je u Srbiji na osnovu Interpolove potjernice zbog navodnog ratnog zločina u Hrvatskoj, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.