BiH

Neophodna revizija 11 kosturnica u BiH

Neophodna revizija 11 kosturnica u BiH
Neophodna revizija 11 kosturnica u BiH

SARAJEVO - Revizija posmrtnih ostataka NN lica u 11 kosturnica u BiH treba da bude urađena, saglasna su sva tri člana Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH, ali još nije utvrđeno na koji način će to biti riješeno, što je ovih dana izazvalo buru negodovanja udruženja porodica nestalih iz oba entiteta.

Nakon najave da će biti izvršena revizija u kosturnicama gdje ima između 3.500 i 4.000 tijela pobunila su se prvo udruženja iz RS, a nakon toga su negodovala i udruženja iz FBiH.

Milutin Mišić, član Kolegijuma direktora Instituta, ocijenio je juče da je revizija u kosturnicama prioritet te da mora biti izvršena, iako je nekoliko dana ranije kazao da nije usaglašen nacrt naredbe koji je iz Instituta upućen Tužilaštvu BiH, odnosno da on to nije podržao.

"Mi smo samo jedan dio u lancu rješavanja ovog problema. Nadam se da ćemo pokrenuti sve nadležne da odrade svoj posao po ovom pitanju, jer se radi o naredbi za 3.000 do 4.000 neidentifikovanih lica i smatram da tužilaštvo, sudovi i drugi nadležni u svemu ovome treba da zauzmu svoje mjesto", kazao je Mišić.

Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta, ponovio je juče da nije samoinicijativno uputio naredbu Tužilaštvu BiH nego je to radni materijal, koji bi nakon dorade trebalo da bude osnov za reviziju.

Stav o naredbi daće Tužilaštvo BiH, nakon čega će konačna odluka biti usaglašena između Instituta, ICMP-a, Tužilaštva BiH, te okružnih, kantonalnih i entitetskih tužilaštava.

Član Kolegijuma direktora Amor Mašović rekao je da prilikom izrade radnog materijala Institut nije kontaktirao nijedno udruženje porodica nestalih, o čemu će konačnu odluku donijeti nadležni organi.

On kaže da bi se sprovođenjem naredbe "vratilo dostojanstvo mrtvima bez imena i prezimena i pomoglo u smiraju živima".

"Mi koji smo radili ovu naredbu napravili smo izuzetak prema spomen-kosturnicama i rekli da će NN tijela u njima ostati, osim ako tužilac ustanovi da postoji poseban razlog da neka od njih treba vratiti tamo odakle su iskopana", kazao je Mašović.

Dodao je da je ovaj proces iniciran 2008. godine, kada je bivši član Savjetodavnog odbora Instituta Boro Peulić izrazio zabrinutost zbog više od 600 neidentifikovanih tijela u kosturnicama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju.

Jurišić je istakao da Institut ne ekshumira tijela sa grobalja, već "samo tamo gdje postoje dobre indicije uzimaju rezervni uzorak za DNK analizu".

U prošloj godini Institut za nestale osobe BiH ekshumirao je 445 posmrtnih ostataka žrtava rata, nestalih osoba u BiH, identificirane su 872 osobe, a ukupno je obavljeno 780 predvizita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije