BiH

Neosnovana apelacija Vakufske direkcije

Neosnovana apelacija Vakufske direkcije
Neosnovana apelacija Vakufske direkcije

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbacio je kao neosnovanu apelaciju Vakufske direkcije Sarajevo /ustanove Islamske zajednice u BiH/ koja je podnesena protiv presude Kantonalnog suda u Sarajevu i presude Vrhovnog suda Federacije BiH.

Ustavni sud BiH zaključio je da ne postoji kršenje Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, s obzirom da su Vrhovni i Kantonalni sud detaljno i jasno obrazložili svoje odluke u pogledu primjena odredaba Zakona o prodaji stanova u vezi s odredbama Ustava, te da su dali detaljne i jasne razloge za svoje odlučenje koje Ustavni sud ne smatra proizvoljnim.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH je zaključio da nema ni povrede prava na imovinu iz Ustava BiH i Protokola broj jedan uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH danas je u okviru odlučivanja o apelacijama donio određeni broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, te je odbio kao neosnovan određeni broj apelacija u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.

U svim slučajevima u kojima je utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje, Sud je naložio nadležnim sudovima ili upravnim organima da hitno okončaju postupke, te da, saglasno pravilu Ustavnog suda BiH u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem njihovog izvršenja, saopšteno je iz Suda.

U skladu s pravilom Ustavnog suda BiH, Sud je odbacio određeni broj apelacija koje su podnesene neblagovremeno, nakon isteka roka za podnošenje apelacije, ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio da apelanti nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnom postupku.

Sud je donio i veći broj odluka kojima su odbačene kao nedopustive apelacije koje su očigledno bile neosnovane, jer zahtjevi apelanata nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su apelanti predočili Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da apelanti kao stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije