BiH

(Ne)potreban centar za istraživanje avio-nesreća

(Ne)potreban centar za istraživanje avio-nesreća
(Ne)potreban centar za istraživanje avio-nesreća

SARAJEVO - Ideja o osnivanju centra za istraživanje nesreća civilnih vazduhoplova, koji bi postao 76. institucija na nivou BiH, kao neracionalna neprihvatljiva je strankama iz RS, a i u SDA smatraju nepotrebnom uspostavu ovog centra u sadašanjim okolnostima.

Osnivanje centra predviđeno je izmjenama Zakona o zrakoplovstvu BiH, predlagača SDP-ovog poslanika Mirsada Mešića, koje, ako stranke ostanu dosljedne, neće biti podržane na sjednici Predstavničkog doma bh. parlamenta, zakazanoj za četvrtak. Prema Mešićevom prijedlogu, centar za istraživanje nesreća bio bi samostalna upravna organizacija sa statusom pravnog subjekta, koji bi se finansirao iz budžeta institucija BiH, a sjedište bi mu bilo u Sarajevu. Na čelu centra bio bi glavni istražitelj, kojeg imenuje Vijeće ministara na prijedlog predsjedavajućeg. Glavni istražitelj, s mandatom od pet godina i mogućnosti reizbora, predlagao bi i zamjenika.

Zijad Jagodić (SDA), član Komisije za saobraćaj i komunikcije Predstavničkog doma, tvrdi da će poslanici njegove stranke glasati protiv.

"Za osnivanje Centra sada nema opravdanja. Bolje je novac uložiti za obnovu voznog parka, imamo dva aviona stara 11 i 32 godina. U avio-sabraćaju prevozimo milion putnika godišnje, a međunarodne preporuke su oko pet miliona putnika", kaže Jagodić.

Spornim smatra i to što predlagač nije ponudio obrazloženje sa kvantitativnim pokazateljima koliko bi centar koštao i zašto je potreban.

"Samo su rekli - to od nas traži EU. I sad imamo komisiju za istraživanje avio-nesreća i incidenata. Uspostavili bismo novu službu koja bi odgovarala samo jednom čovjeku", ističe Jagodić.

Bolje je novac uložiti za obnovu voznog parka, imamo dva aviona stara 11 i 32 godine, kaže Jagodić

On je ubijeđen da je posao glavnog istražitelja u centru već rezervisan za Omera Kulića, savjetnika ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića (SDP).

"Ovlasti i određivnje plata i naknada prema posebnoj odluci Vijeća ministra, a ne po Zakonu u institucijama BiH, doveli bi do toga da bi bolje bilo biti glavni istražitelj u centru nego predsjedavajući Vijeća", ocjenjuje on.

Mešić odbacuje njegove optužbe u vezi sa Kulićem, a negira i tvdnje da bi osnivanje centra stvorilo dodatne budžetske troškove.

"Omer Kulić je doktor vazduhoplovnih nauka i ne treba mu ovakvo zbrinjavanje. Uostalom, i kao savjetnik u Ministarstvu radi besplatno. Ovaj centra nam je potreban radi provođenja direktiva EU. Ako želimo u EU, moramo imati centar", kategoričan je Mešić.

Mnogo veće troškove, ističe Mešić, osnivanje centra ne bi iziskivalo ni zato što bi "u njemu radili ljudi iz Ministarstva prometa i komunikacija, samo što bi sad plate primali u novoj, nezavisnoj instituciji".

Lazar Prodanović, zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, podsjeća na principijelan stav poslanika iz RS da se protive osnivanju novih institucija na nivou BiH.

"Uz to, protiv Mešićevog prijeldoga glasaćemo i zato što već postoje komisije i institucije za istraživanje avio-nesreća", obrazložio je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije