BiH

Nepotrebno skinuti zakon o Ustavnom sudu i izmjena Krivičnog zakona

Nepotrebno skinuti zakon o Ustavnom sudu i izmjena Krivičnog zakona
Nepotrebno skinuti zakon o Ustavnom sudu i izmjena Krivičnog zakona

SARAJEVO - Član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović ocijenio je da su Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH bez ikakvog razloga skinuti sa dnevnog reda današnje sjednice, zbog čega se neće naći ni na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Navodeći da su primjedbe Zakonodavno-pravnog sektora o tehničkim nedostacima stigle tek 5. januara, Prodanović je rekao da su predloženi zakoni, uprkos tome, danas mogli biti razmatrani.

"Prema našem mišljenju, ustavni osnov i principi oba zakonska prijedloga mogli su biti razmatrani i naći se sutra pred Predstavničkim domom u prvom čitanju", rekao je novinarima Prodanović, koji je i poslanik SNSD-a u ovom domu.

On je istakao da su u pitanju formalne primjedbe koje ništa ne mijenjaju u Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu, niti u prijedlogu izmjena Krivičnog zakona.

"Očekujemo da ćemo na narednoj sjednici to završiti, jer su BiH potrebni zakon o Ustavnom sudu i sudije koje su građani BiH", istakao je Prodanović i poručio da u BiH niko nikoga ne bi trebalo da preglasava.

Prodanović je dodao da je prošlo mnogo vremena od Dejtonskog sporazuma i da BiH svoj kompletan suverenitet i teritorijalni integritet može pokazati na način da stranci ne budu sudije u Ustavnom sudu BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, zbog tehničkih nedostataka, danas nije razmatrala Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, zbog čega ovi prijedlozi neće biti razmatrani na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH traži se da strane sudije ustupe mjesto domaćim sudijama s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH, dok se Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđa brisanje odredbe koja se odnosi na sankcionisanje neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Navedene zakone u parlamentarnu proceduru uputili su klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije