BiH

Nešić na čelu "Puteva RS"

Nešić na čelu "Puteva RS"
Nešić na čelu "Puteva RS"

BANJALUKA - Nadzorni odbor JP "Putevi RS" razriješio je dužnosti Duška Gojića, direktora ovog javnog preduzeća, i na njegovo mjesto imenovao DNS-ovog kandidata Nenada Nešića.

Imenovanje Nešića na ovu funkciju uslijedilo je nakon što je on kao kadar DNS-a ostao bez fotelje direktora "Elektrodistribucije" Pale, u koju je pokušavao sjesti posljednjih nekoliko mjeseci, a što mu na kraju nije pošlo za rukom.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja smjene Ljubomira Mrde i imenovanja Nešića, Marko Pavić, lider DNS-a, i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, dogovorili su novu raspodjelu, što su nedavno na jednoj od pres-konferencija i potvrdili.

"Bilo je formalnih nemogućnosti u vezi s promjenom u 'Elektrodistribuciji' Pale i DNS će zato dobiti 'Puteve RS'. To će se završiti na prvoj narednoj sjednici u proceduri kako je predviđeno na sjednicama Nadzornog i Upravnog odbora", rekao je Dodik krajem juna ove godine.

U JP "Putevi RS" potvrđeno nam je da je Nadzorni odbor razriješio Gojića i imenova Nešića te da su obje odluke usvojene jednoglasno.

Podsjećanja radi, par mjeseci nakon opštih izbora i nakon što je formirana vlast u RS, koalicioni partneri SNSD, DNS i SP dogovorili su se o raspodjeli funkcija. Prema ovom dogovoru direktorsko mjesto u "Elektrodistribuciji" Pale pripalo je DNS-u, koji je za tu funkciju predložio Nešića, koji je u tu stranku prešao s mjesta potpredsjednika Napredne Srpske.

Odmah nakon najava da bi Nešić mogao zasjesti u fotelju direktora ED Pale, vidjelo se da to neće ići lako, jer su u zaštitu Ljubomira Mrde, aktuelnog direktora ovog preduzeća, ustale sve političke partije, uključujući i opštinske odbore SNSD-a, DNS-a, ali i lokalnog SDS-a, što je bilo poprilično začuđujuće s obzirom na političko rivalstvo dvije navjeće stranke u RS. Pored političara u Istočnom Sarajevu, podršku Mrdi dali su i radnici "Elektrodistribucije" Pale, koji su se u nekoliko navrata okupili zahtijevajući da aktuelni direktor ostane na toj funkciji.

Prvobitan plan o smjeni Mrde i imenovanju Nešića odmah je propao, jer su članovi Nadzornog odbora ovog preduzeća odbili zahtjev Vlade RS i tek nakon toga počinje korporativno-pravna zavrzlama.

Nakon što je Nadzorni odbor odbio smjenu, vanredna i na brzinu sazvana sjednica Skupštine akcionara razrješava dužnosti članove Nadzornog odbora i imenuje privremeni, koji nedugo zatim smjenjuje Mrdu i imenuje Nešića, međutim sve to poništava Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu, koji kao privremenu mjeru odlaže odluke Skupštine akcionara uz obrazloženje da zakon ne poznaje privremeni nazdorni odbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije