BiH

Neusklađene knjige o finansijama Ministarstva obrazovanja i kulture FBiH

Neusklađene knjige o finansijama Ministarstva obrazovanja i kulture FBiH
Foto: NN | Neusklađene knjige o finansijama Ministarstva obrazovanja i kulture FBiH

SARAJEVO - Na dan popisa, 31. decembra 2016. godine, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH nije izvršilo utvrđivanje stvarnog stanja za iskazane vrijednosti stalnih sredstava, zbog čega nije bilo moguće izvršiti i usklađivanje knjiga sa stvarnim stanjem, čime je prekršeno nekoliko zakona i uredbi.

U najkraćem, ovo je ocjena federalnih revizora u izvještaju za 2016, zbog čega su iskazali mišljenje s rezervom o poslovanju Ministarstva.

Između ostalog, revizori su skrenuli pažnju da ne postoji zakonska osnova za planiranje i odobravanje dijela tekućih transfera Ministarstva u budžetu FBiH.

"Tekući transferi i drugi tekući rashodi iskazani su u iznosu oko sedam miliona KM. Realizacija se odnosi na transfere drugim nivoima vlasti u iznosu oko 3,1 milion KM, transfere neprofitnim organizacijama u iznosu oko 3,74 miliona KM. Iako ne postoji zakonski osnov za planiranje tekućih transfera iz nadležnosti, Ministarstvu se svake godine odobravaju sredstva za te namjene", upozorili su revizori.

Interesantno je i zapažanje revizora o izvještaju o namjenskom utrošku transfera Ministarstva za 2016. Naime, oni primjećuju da su od ukupno odobrenih tekućih transfera u iznosu oko 6,84 miliona KM, na dan 31. decembar 2016. doznačena sredstva krajnjim korisnicima u iznosu oko pet miliona KM, dok je nedoznačenih sredstava bilo u iznosu oko 1,84 miliona KM.

"Sredstva nisu utrošena od krajnjih korisnika jer su istim doznačena krajem godine. S obzirom da je implementacija programa najvećeg dijela tekućih transfera otpočela krajem 2016, isto je imalo uticaja na realizaciju njihovih projekata, kao i izvještavanje i vršenje nadzora nad namjenskim utroškom sredstava", zaključuju, između ostalog, revizori.

Inače, izmjenama i dopunama budžeta za 2016. Ministarstvu je odobreno oko 8,72 miliona KM, a rashodi i izdaci su iznosili oko 8,62 miliona KM.

Od toga je na tekuće transfere i druge rashode otišlo oko sedam miliona KM, na plate, naknade i doprinose oko 1,33 miliona KM, dok su izdaci za materijal i usluge iznosili oko 232.000 KM.

Kao i u mnogim drugim ministarstvima, revizori i ovdje primjećuju nepravilnost da se sklapaju ugovori o djelu s vanjskim saradnicima za poslove koji su inače predviđeni sistematizacijom i pravilnicima te institucije.

Na kraju, skreću pažnju i na činjenicu da stalna sredstva u iznosu oko 618.000 KM (četiri poslovne zgrade i jedna garaža) u poslovnim knjigama Ministarstva nisu iskazani na osnovu vjerodostojne knjigovodstvene isprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije