BiH

Neusklađenost sa Ustavom FBiH

Neusklađenost sa Ustavom FBiH
Neusklađenost sa Ustavom FBiH

SARAJEVO - Ustavni sud Federacije BiH /FBiH/ utvrdio je da Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma u Federaciji nije u skladu sa entitetskim Ustavom i odredio mjeru kojom se federalnom Parlamentu daje mogućnost da u roku od šest mjeseci od objavljivanja presude u "Službenim novinama" zakonom uredi ovu materiju.

Ustavni sud FBiH u ovom slučaju odlučivao o zahtjevu potpredsjednika Vlade FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića i donio presudu u korist njegove argumentacije, saopšteno je iz federalne Vlade.

Lijanović je, po prispijeću presude, izrazio očekivanja da će FBiH, zajedno sa kantonima, što hitnije doći do novog zakonskog rješenja koje će biti u funkciji razvoja turizma i organizacije turističkih zajednica i do njihovog finansiranja i regulisanja na daleko kvalitetniji način nego do sada.

On je 26. jula 2013. godine od Ustavnog suda zatražio da utvrdi ustavnosti Zakona o turističkim zajednicama i promociji turizma, te uredbe o članarinama u turističkim zajednicama.

Lijanović, koji je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zatražio je da Ustavni sud, nakon provedenog postupka utvrdi da su osporeni Zakon i uredba u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije