BiH

Nevesinje: Ugroženo 400 najkvalitetnijih muznih krava

Nevesinje: Ugroženo 400 najkvalitetnijih muznih krava
Nevesinje: Ugroženo 400 najkvalitetnijih muznih krava

TREBINjE - Na farmi ''Kovačica'' Planinskog dobra u Nevesinju uginuće 400 najkvalitetnijih muznih krava ukoliko u toku dana ne bude dopremljena hrana, a već je uginulo osam grla krupne stoke, rekao je Srni direktor Planinskog dobra Milorad Pikula.

 Pikula je apelovao na Vladu Srpske i sve nadležne institucije da pomognu danas da bi se do ponoći raščistio put prema centralnom magacinu koji se nalazi u mjestu Sotilja, oko 18 kilometara udaljenom od farme.

"Ne znam šta više da radim. Bespomoćan sam! U bezizlaznoj situaciji smo!", rekao je Pikula.

Prema njegovim riječima, na farmi od noćas nema ni struje niti vode, što dodatno otežava situaciju.

"Mašina `Termolektrane Gacko` noćas je pokušala da se probije do magacina, ali se odustalo od čišćenja zbog jakog nevremena i mećave", rekao je Pikula i dodao da je ponovo jutros nastavljen proboj puta, ali je zbog kvara na mašini obustavljena ova akcija do saniranja kvara.

Pikula je dodao da je situacija na preostale dvije farme podnošljiva. Na farmi u Sotilji, na kojoj ima 360 muznih krava, za sada ima dovoljno hrane, dok na farmi Pomakovci, gdje je 250 junica i 400 ovaca, hrane ima za dva do tri dana.

Do sada je, kaže, Pikula prosuto oko 40 000 litara pomuženog mlijeka.

"Ljudi koji rade na farmama su na izmaku snage, odlaze pješke, smjenjuju se, a snježni nanosi dostiži visinu i po nekoliko metara", istakao je Pikula.

On je podsjetio i da su tri šlepera sa hranom za potrebe farme Planinskog dobra ostala zarobljena u snježnim nanosima prema Nevesinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije