BiH

Nezadovoljstvo zbog premještanja Salihovića na mjesto tužioca Tužilaštva BiH

Nezadovoljstvo zbog premještanja Salihovića na mjesto tužioca Tužilaštva BiH
Foto: Ilustracija | Nezadovoljstvo zbog premještanja Salihovića na mjesto tužioca Tužilaštva BiH

SARAJEVO - Kancelarija disciplinskog tužioca saopštila je da nije zadovoljna odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH da Gorana Salihovića premjesti sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH, te da odbije dio disciplinske tužbe.

Izricanjem ove disciplinske mjere nije prihvaćen zahtjev za razrješenje Salihovića dužnosti glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH koji je Kancelarija zatražila u disciplinskoj tužbi zbog vrste i težine povreda službene dužnosti. 

Kancelarija disciplinskog tužioca je zadovoljna dijelom odluke Prvostepene disciplinske komisije kojom je utvrđena disciplinska odgovornost i Salihović proglašen odgovornim po tri tačke disciplinske tužbe. 

Salihović je proglašen odgovornim zbog disciplinskih prekršaja "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva" i "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH". 

Disciplinska komisija je donijela i odluku, kojom se odbija disciplinska tužba u vezi sa disciplinskim prekršajima "omogućavanje vršenja dužnosti tužioca licima, koja za to nisu zakonom ovlaštena" i "miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti. 

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlaštena, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca. 

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima, koja su u nadležnosti VSTS, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH. 

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne i podnio žalbu na odluku o suspenziji. 

Uporedo sa disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi i krivičnu istragu protiv Salihovića, koji je 10. jula ispitan u svojstvu osumnjičenog u predmetu u kojem istragu vodi Posebno odjeljenje za organizovani, privredni kriminal i korupciju. 

Salihovića sumnjiče za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije