BiH

"Nezavisne" među građanima: U Banjaluci ogorčenje presudom, u Sarajevu aplauzi

"Nezavisne" među građanima: U Banjaluci ogorčenje presudom, u Sarajevu aplauzi
Foto: Vladimir Stojaković | "Nezavisne" među bh. građanima koji su pratili presudu Mladiću: U Banjaluci ogorčenje, u Sarajevu aplauzi

BANJALUKA, SARAJEVO - Presuda Ratku Mladiću izazvala je ogromno interesovanje širom BiH, a građani su pored malih ekrana pratili svaki momenat iz Haškog tribunala.

Na banjalučkim ulicama je bio uobičajen i miran dan bez organizovanog okupljanja i praćenja suđenja. Milorad Dodik, predsjednik RS, u kabinetu u Palati Republike u Banjaluci uživo je pratio izricanje presude.

U polupraznim banjalučkim kafićima nije bilo direktnog prenosa presude, a većina građana nije pratila suđenje, jer, kako kažu, "ogorčeni su na presudu koja se već znala unaprijed", "na nju utiču velike sile", a "Haški sud služi kako bi se osudila samo jedna strana".

ISKUSTVO: Miodrag Džombić, penzioner iz Banjaluke, kaže da je već unaprijed znao da će Mladić biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

"Sve nam određuju velike sile, a mi ih moramo slušati. Tu pravda ne postoji, nju pišu i određuju velike sile. Sud u Hagu je politički sud i to se jasno vidi, samo nerazuman čovjek to ne vidi", rekao je Džombić.

Banjalučanin Milenko Bojić kaže da nije pratio presudu, ali da je ovakav epilog i očekivao.

"Mladić to nije zaslužio. Mi bi trebalo da mu podignemo spomenik i damo ulicama ime po njemu, jer da njega nije bilo, ne bi bilo ni srpskog naroda na ovim prostorima ili bismo bili u manjini", rekao je Bojić.

Da je presuda nepravedna i da je učinjena velika nepravda prema srpskom narodu, smatra i Miroslav Dragojević, koji kaže da je Mladić sam sebi napravio nepravdu što je uopšte dozvolio da ga odvedu u Hag.

"Učinjena je još jedna nepravda od samog Tribunala. Oni su imali određene dokaze za ono što je urađeno i njemu je pripisano i ono za šta nije odgovoran", smatra Dragojević.

Isto mišljenje sa svojim sugrađanima dijeli i Veseljko Tadić, penzioner iz Banjaluke. On kaže da presuda nije iznenađenje i da je osuđen nevin čovjek.

U nekim od bh. gradova su osvanuli i transparenti koji se odnose na presudu Mladiću. Na Eifelovom mostu u Sarajevu je bio okačen transparent na kojem je posalo: "Ratko Mladiću, i bez suda mi znamo da si kriv, da bog da pelene nosio dok si živ!"

Presudu su pratile i Sarajlije, ali i studenti tamošnjeg Fakulteta političkih nauka mirno, bez suvišnih dobacivanja.

U pauzi koju je tražila Mladićeva odbrana, jer je njemu bilo loše, a koja je s pet minuta produžena na skoro sat, studenti su  kratko  i tiho komentarisali među sobom da je možda sebi presudio ili da je moguće da se čitanje presude ne nastavi.

Nakon što je izrečena prvostepena presuda, salom u kojoj su studenti sa profesorima pratili čitanje presude i njeno izricanje prolomio se aplauz.

Većina studenata sa kojima smo pričali kazala nam je da je presuda Mladiću na doživotni zatvor veoma važna sa stanovišta istorijske pravde, ali da je, s druge strane, sad država na potezu jer je važno kako će ona sada nastupiti prema žrtvama.

Studenti smatraju da je sada veoma važno posvetiti se živima i preživjelima kako bi im život bio lakši, naglasivši da  prvenstveno tu misle na  majke Srebrenice i  preživjele iz opština koje su bile direktno pogođene Mladićevim djelovanjem.

BOL: Nadir Subotić, student komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da je presuda zadovoljavajuća, ali da ona neće umanjiti bol onima koji su izgubili najmilije.

Vedad Fazlić, student treće godine Odsjeka za međunarodne odnose i diplomatiju na FPN-u u Sarajevu, smatra da, koliko god kaznili Mladića i "hiljadu Mladića i Karadžića", neće biti riješen problem koji su oni napravili u BiH.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

U opštini Bratunac su osvanuli plakati podrške Mladiću, a isti plakati s natpisom "Ti si naš heroj" uočeni su i u Srebrenici, ali su ih Srebreničani pocijepali nakon što su ih, navodno, prethodno polijepili članovi Udruženja "Istočna alternativa".

Protestnom šetnjom od zgrade opštine u Istočnoj Ilidži do Administrativnog centra grada Istočno Sarajevo članovi opštinskih udruženja veterana RS izrazili su nezadovoljstvo presudom Mladiću.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Predsjednik Skupštine Udruženja veterana RS Dragan Savić rekao je da Haški tribunal presudom "ubija generala Mladića, a samim tim i sve veterane koji su ratovali uz njega".

"Narod i borci RS treba da čuvaju RS, jer je to ono što želi general Ratko Mladić", kazao je on.

U Sokocu je održan skup podrške bivšem komandantu VRS, a kojem su prisustvovali i Staša Košarac, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Srđan Milović, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i drugi.

Jake snage obezbjeđenja nekoliko bezbjednosnih struktura BiH raspoređene su bile u Memorijalnom centru u Potočarima i oko njega. Tamošnje i srpsko i bošnjačko stanovništvo obavljalo je redovne aktivnosti i nije posvećivalo posebnu pažnju izricanju presude.

Preživjele žrtve zločina u Srebrenici presudu su dočekale u Memorijalnom centru Potočari.

"Hvala ti, Bože, hvala ti, Bože", uzvikivale su srebreničke majke.

U prostorijama Udruženja "Žene Srebrenice" u Tuzli okupilo se dvadesetak članica Udruženja. Zajedno su pratile izricanje prvostepene presude Ratku Mladiću. Istakle su kako je doživotna kazna zatvora jedina pravedna presuda.

Izricanje presude Mladiću praćeno je s velikim zanimanjem i u Mostaru. U prostorijama Udruženja logoraša Mostar, gdje su članovi pratili prenos iz Haga, s neskrivenim emocijama dočekana je presuda, odobravajući doživotnu kaznu te se čudeći posebno kako zločini u Prijedoru nisu okarakterisani kao genocid.

Izvještaji pod oznakom "hitno"

Presuda Ratku Mladiću privukla je veliku pažnju medija u regionu, ali i svijetu.

"Mladić je kriv za genocid u Bosni", naslov je glavne vijesti na sajtu BBC-ja, a udarna vijest na CNN-u glasi "Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju". I francuski "Mond", kao i ruska "Raša tudej" objavili su informaciju o presudi Mladiću kao najvažniju vijest dana. 

Osim što su objavili presudu, pojedini svjetski mediji osvrnuli su se i na tok suđenja, posebnu pažnju posvećujući trenutku u kojem je Mladić izbačen iz sudnice.  Poznate svjetske novinske agencije pod oznakom "hitno" objavile su presudu Mladiću.

Srpskim medijima, kao i svjetskim, glavna vijest bila je presuda Mladiću, koji su objavili da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu, te kako se ponašao tokom izricanja presude i brojne reakcije srpskih zvaničnika povodom presude Haškog tribunala.

I hrvatski mediji su budno pratili izricanje presude u Hagu, te je kao glavna vijest na portalima "Index", "Jutarnjeg lista", "Dnevnika", "Večernjeg lista"... doživotna robija Ratka Mladića uz isticanje da je on "proglašen krivim za genocid u Srebrenici". 

Crnogorski i makedonski mediji takođe su među najvažnijim vijestima objavili vijest o presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije