BiH

"Nezavisne" saznaju: Ambasador i zamjenik u Teheranu u sukobu zbog plata i naloga

"Nezavisne" saznaju: Ambasador i zamjenik u Teheranu u sukobu zbog plata i naloga
Foto: N.N. | "Nezavisne" saznaju: Ambasador i zamjenik u Teheranu u sukobu zbog plata i naloga

SARAJEVO - Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) urgentno je poslalo reviziju u bh. ambasadu u Teheranu (Iran) zbog informacija o finansijskim malverzacijama i sukobu ambasadora Kemala Muftića (SDA) sa drugim čovjekom Ambasade Satkom Bitangom, diplomatom navodno bliskim SBB-u.

Osim istrage o samom personalnom sukobu između njih dvojice, kako saznajemo, interna revizija treba da utvrdi i na koji način su pisane i korištene dnevnice za službena putovanja, odnosno na koji način su isplaćivane plaće u ovom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Informaciju je "Nezavisnim" u petak potvrdio i sam ministar Igor Crnadak, navodeći da je revizija već poslana u ovaj DKP.

"Po prijemu informacija o odstupanjima od redovnog načina funkcionisanja Ambasade BiH u Teheranu u ovaj DKP upućena je revizija Ministarstva. Kabinetu ministra još nije dostavljen izvještaj o provedenoj proceduri revizije. Dok sam ja na poziciji ministra, nikakve nezakonitosti se neće tolerisati i svaka sumnja biće provjerena, kako u Teheranu, tako i u bilo kom drugom DKP-u", rekao je Crnadak.

Da stvar nije nimalo bezazlena potvrđuje i to što se u cijelu priču uključilo i Predsjedništvo BiH, koje rukovodi vanjskom politikom, odnosno bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, inače odgovoran za bošnjačke kadrove.

Sagovornik blizak Predsjedništvu je potvrdio da je Izetbegović zbog svega odlučio da skloni Muftića, kao kadra SDA, "negdje u Evropu".

"Gospodin Izetbegović je ambasadora Muftića odlučio da preimenuje za ambasadora u Francuskoj, kako bi ga sklonio iz Teherana. On sada čeka agreman, međutim na taj način su iznevjereni neki raniji dogovori i neka ranija obećanja", kaže naš sagovornik, koji je insistirao na anonimnosti.

Upravo je ovo preimenovanje pokvarilo planove Almiru Šahoviću, pomoćniku ministra za multilateralne poslove, koji je ciljao mjesto ambasadora u Parizu (supruga mu je Francuskinja), te bi sada sve ovo moglo da dovede i do novih personalno-kadrovskih poremećaja unutar SDA.

Inače, prema informacijama koje smo dobili iz više izvora, sukob je eskalirao nakon što se Muftić vratio s godišnjeg odmora u Ambasadu te po povratku, navodno, zatekao nesređene račune, odnosno malverzacije s putnim nalozima koje je u tih 30 dana Bitanga sam sebi izdavao i putovao po Iranu.

Po povratku ambasadora Muftića sa godišnjeg Bitanga je zatražio da mu ovaj potpiše te naloge, što je Muftić odbio. Na taj način potrošene pare nisu mogle da budu pravdane u sjedištu, a Bitanga se našao u nezavidnoj situaciji.

Drugi veliki sukob, kako nam je potvrđeno, desio se nakon što je Bitanga, iako mu je to dužnost kao ovlaštenom knjigovođi, odbio da ide u Istanbul po plaće (Istanbul je istureni punkt za ambasade koje su u zemljama Bliskog istoka). Po plaće je potom otišao ambasador Muftić, a nakon što se vratio Bitanga je zatražio da mu ovaj preda te pare, što je Muftić odbio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije