BiH

Nezavisne saznaju: Neće biti optužnice za Dobrovoljačku

Nezavisne saznaju: Neće biti optužnice za Dobrovoljačku
Nezavisne saznaju: Neće biti optužnice za Dobrovoljačku

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH završilo je istragu u slučaju "Dobrovoljačka ulica" i ona neće rezultirati podizanjem optužnice za ratni zločin, nezvanično saznaju "Nezavisne" iz izvora bliskih Tužilaštvu.

Iako u Tužilaštvu BiH kažu da tužilačka odluka u slučaju "Dobrovoljačka" nije donesena, saznajemo da je istraga završena i da je čitav predmet predat u ruke Džuda Romana, međunarodnog tužioca sa Novog Zelanda, koji će na kraju donijeti odluku o obustavljanju istrage, što znači da neće biti podizanja optužnice.

"Sve je završeno i u koverti, dostavljeno Džudu Romanu, koji se još nije izjasnio. Odluka nije zvanično donesena, ali nezvanično već je spremna", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Osim Romana, kao tužioci na istrazi u slučaju "Dobrovoljačka" radili su i Munib Halilović, Dragan Čarlija i Vesna Budimir, a kao tužioci istražioci na slučaju su radili Alfredo Stripol iz Italije, Aleksandar Faladžić i Željka Radovanović, koja je nedavno isključena iz tima.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu dogodio se 3. maja 1992. godine kada su pripadnici Armije RBiH, nakon presretanja kolone pripadnika JNA, koja se mirno povlačila iz grada, na monstruozan način ubili 42, ranili 73 i zarobili 215 vojnika, oficira i civila.

"To će biti 'čestitka' za 20. rođendan RS. Sada se jasno pokazuje da su sarajevsko Tužilaštvo i sarajevski Sud mali Hag i da su imali jedan jedini cilj, a to je da se izvrši potpuna satanizacija srpskog naroda i u građanskom ratu okrivi samo srpska strana. Tužilac sa Novog Zelanda će vjerovatno ubzo otići, a da nije imao pojma gdje se nalazi. Imao je zadatak da se sve vrijeme bavi tim predmetom i razvlači ga, da ga praznog stavi u kovertu i obustavi istragu", kazao je juče Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH. On je istakao da to nije ništa drugo nego šamar RS i ponovo vrijeđanje srpskih žrtava koje su tada stradale i za koje su postojali i postoje neoborivi dokazi.

Janko Velimirović, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, rekao nam je da, ukoliko Tužilaštvo BiH obustavi istragu u predmetu "Dobrovoljačka", to može samo dodatno zakomplikovati situaciju u procesuiranju ratnih zločina u BiH.

Džerard Selman, ministar pravde RS, juče je izjavio da nema informacija o obustavljanju istrage i da se radi o spekulacijama, te da se Tužilaštvo BiH apsolutno ne može ponašati na takav način.

"Postoje redovno utvrđene procedure na koji način se to radi. Ne smije se podleći političkom uticaju zbog toga što je određena politička ličnost u BiH učestvovala u takvim radnjama, takve istrage i optužnice treba da se tako završavaju. Ako ne bi bila ispoštovana procedura, to bi bio sunovrat pravosuđa BiH", rekao je Selman.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH izdalo je nalog o pokretanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" u oktobru 2006. godine. Pravosudni organi Srbije pokrenuli su istragu u decembru 2008. godine zbog zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se sada zove Ulica Hamdije Kreševljakovića.

Zbog slučaja "Dobrovoljačka" po potjernici iz Srbije prvo je u Londonu bio uhapšen Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, a prošle godine u Beču istim povodom je uhapšen i Jovan Divjak, general Armije RBiH. Obojica su u ekstradacionom postupku oslobođena i nisu izručena pravosuđu Srbije, nego su vraćena u BiH.

U posljednje dvije godine, 3. maja porodice poginulih vojnika JNA, predstavnici RS i građani RS posjećuju mjesto stradanja u Dobrovoljačkoj ulici i pale svijeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije