BiH

Ni volje ni uslova za redizajn BiH

Ni volje ni uslova za redizajn BiH
Ni volje ni uslova za redizajn BiH

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR - Veliko je pitanje hoće li i 2015. biti godina ozbiljnih ustavnih reformi i postizanja konačnog dogovora u BiH, barem ako je suditi prema stavovima najeminentnijih profesora i eksperata ustavnog prava iz BiH.

Naime, jedan od odjeka nedavne konferencije o zapadnom Balkanu, održane u Berlinu, implicira mogućnost otvaranja novog procesa s ciljem stvaranje efikasnije i funkcionalnije države, a s ovakvom porukom iz Berlina se vratio i Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH.

Međutim, ovo iznimno osjetljivo pitanje neće biti moguće riješiti bez općeg konsenzusa svih političkih faktora u BiH koji, opet, o mogućim ustavnim zahvatima imaju potpuno različita stajališta.

Prema riječima Vehida Šehića, člana Ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH (koju je osnovala Ambasada SAD u BiH), ovdje nije riječ samo o pitanjima "Sejdić i Finci" i reformi Federacije BiH, nego o potpuno drugačijem pristupu.

"U tom kontekstu treba razmišljati i o Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH, kako bi se i institucije države učinile funkcionalnijim i efikasnijim. Mnogo je zapreka, dominantan je etnički princip i mora konačno doći do balansa između etničkog i građanskog", smatra Šehić.

On navodi da BiH, ovakva kakva jeste, ne može da odgovori na sve zahtjeve EU, jer institucije države, prevashodno parlament i Vijeće ministara, nemaju sve potrebne nadležnosti.

"I najdecentralizovanije zemlje Evrope sada imaju veće nadležnosti nego institucije BiH. Međutim, ovo je i političko pitanje", zaključuje Šehić.

Njegov kolega iz Ekspertne grupe, mostarski profesor Mile Lasić, pak uvjerava da Lagumdžijina poruka nema nikakvo uporište.

"Potpuno je irelevantno šta je Lagumdžija rekao. Prema svim pokazateljima, ne postoje nikakvi preduvjeti za tzv. institucionalni redizajn ove zemlje. Niti ima dovoljno pritiska izvana, niti dovoljno volje iznutra. Riječ je o totalnoj blokadi zemlje", zaključuje Lasić.

Iako, kako kaže, ima vlastita priželjkivanja, na izborima i nakon njih ne očekuje ništa novo.

Mile Dmičić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Banjaluci, ističe da se Lagumdžijina izjava mora posmatrati u kontekstu reformskih procesa, EU integracija i konstitucionalizacije vlasti i društva u BiH.

"Za dalje korake, u kontekstu ustavnih promjena, nemoguće je ići bez dogovora svih strana o svim pitanjima, jer bi u suprotnom i ovo moglo biti izvor novih nesporazuma, tenzija i podjela", smatra profesor Dmičić.

Ni on ne vidi "normalno stanje" u BiH za bilo kakvo mijenjanje Ustava.

"Moramo gledati i drugu stranu medalje, a to je da prvo treba smiriti ekstremne politike, nacionalne strasti i stabilizovati zemlju", ističe Dmičić.

Profesor Kasim Trnka, ekspert ustavnog prava iz Sarajeva, međutim naglašava da se "van svake sumnje" nešto mora činiti.

"Međunarodna zajednica će ponovo napraviti istu grešku ako bude razgovarala sa liderima stranaka, jer ustavno pitanje treba vratiti u parlament BiH. Tamo, kao što znamo, postoje mehanizmi sigurnosti i zaštite nacionalnih interesa. Međutim, prema stavovima iz RS, već se generira stav da od toga neće biti ništa", kaže Trnka.

Prijedlog njemačke diplomatije

Profesor Kasim Trnka kaže da su na konferenciji u Berlinu iznesene različite teze o mogućnosti ulaska u ustavne zahvate.

"Tako postoji i jedna ideja njemačke diplomatije da eksperti eventualno naprave promjene u Ustavu, koje bi onda bile poslane u parlament BiH, iako znamo da i svi parlamentarci slušaju svoje stranke. Vidjećemo šta će biti", kaže Trnka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije