BiH

Nije data saglasnost na dijelove Deklaracije o ratnim zločinima

Nije data saglasnost na dijelove Deklaracije o ratnim zločinima
Foto: Arhivska fotografija | Nije data saglasnost na dijelove Deklaracije o ratnim zločinima
Srna

BANJALUKA - Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u izjašnjenju na nacrt Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima izrazilo je neslaganje zbog nedovoljno pojašnjenih formulacija, prije svega, na priznavanje i poštovanje presuda međunarodnih i domaćih sudova u vezi sa ratnim zločinima i drugim okrutnim krivičnim djelima.

Uprkos iznesenom mišljenju Republičkog centra, Deklaracija o ratnim zločinima potpisana je u Londonu bez uvažavanja ovog stava.

Kada je riječ o priznanju i poštovanju presuda, iz Republičkog centra je pojašnjeno da je, kako pred međunarodnim tako i pred domaćim pravosuđem, krivična odgovornost individualna te samim tim ne postoji potreba da države posebnom deklaracijom priznaju ove presude.  

"S toga ne postoji nijedan valjan razlog zbog čega bi se ovako nešto deklrativno moralo potpisivati, osim što postoji opravdana bojazan nametanja kolektivne krivice", upozoreno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Iz Republičkog centra su istakli da u vezi sa svim navedenim nisu saglasni sa prethodno obrazloženim dijelovima Deklaracije o ratnim zločinima.

 Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je prije dva dana na samitu u Londonu, prema ovlaštenjima Predsjedništva BiH, potpisao Deklaraciju o ratnim zločinima.

 Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske danas tvrde da su "prvobitni tekstovi deklaracija mijenjani sve dok nisu ispoštovani zahtjevi svih zemalja učesnica, uključujući i stavove iz Republike Srpske".  

"U Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan je dio u vezi sa simbolima, što je bila sugestija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica", naglašava se u saopštenju.  

U saopštenju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH nije navedeno zašto nije uvaženo mišljenje Republičkog centra koje je izričito naglasilo da nije saglasno sa naprijed obrazloženim dijelovima Deklaracije o ratnim zločinima.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije